RecensieBrandford Marsalis Quartet

Het Branford Marsalis Quartet toont indrukwekkend muzikaal vakmanschap en durf ★★★★☆

Zelfs op momenten dat de rode draad zoek lijkt, blijken de vier precies te weten wat ze doen.

Zijn solo in Englishman in New York, dat bekende popliedje van Sting, geldt nog altijd als zijn bekendste wapenfeit. Het is zeker niet de belangrijkste muzikale verdienste van saxofonist Branford Marsalis. In het jazzgenre zijn Marsalis en zijn vaste kwartet al jaren een pijler: Marsalis omarmt de jazztraditie – hij speelde samen met grondleggers van het genre, wijdde albums aan herinterpretaties van hun moeilijkste stukken – en brengt geregeld sterk eigen werk uit.

Met Dance of the Evil Toys gaat het kwartet er zondagavond met gestrekt been in. Hoewel gedeisd in het begin, ontwikkelt zich al snel een brij van dissonante akkoorden, saxofoonkreten en wild tromgeroffel. Lekker, denk je, er zit nog altijd durf in dit viertal.

Al impliceert durf een risico om uit de bocht te vliegen. En daar is Marsalis’ kwartet te onderlegd voor. Juist op momenten waarin het knalt, de draad zoek lijkt en alle muzikale beschaafdheid uit het raam gekieperd, blijken de vier precies te weten wat ze doen. Als vanzelf vallen alle instrumenten samen en klinkt het beginmotiefje van het stuk, compact, gracieus, swingend.

Dit is vakmanschap. Aanschouw hoe Marsalis en pianist Joey Calderazzo gezamenlijk door de melodie van Snake Hip Waltz trippeltrappelen. De kleuring van ieder stuk door Calderazzo op zichzelf. De eigenwijze keuzes van drummer Justin Faulkner in zijn accenten. Zo makkelijk als het viertal omschakelt van een Ellington-esk swingstuk naar een ritmisch fluïde, uit improvisatie oprijzend stuk, en later weer een bossanova klinkt. Alles met een eigen draai.

Bij die alomvattendheid kun je vraagtekens zetten. Afwisseling is fijn, maar kan afleiden naarmate het contrast tussen onderlinge nummers toeneemt. De wrijving die dit soms opleverde werd ruim ingehaald door het bewonderenswaardige samenspel van dit vierkoppige jazzinstituut.

Branford Marsalis Quartet

Genre: Jazz

17-03, TivoliVredenburg, Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden