Het boek Rico is minder evenwichtig dan de naamgever, Verdonschot laat kansen liggen

Boek (non-fictie) - Rico

Voor een boek dat Rico heet en is aangekondigd als een levensverhaal, komt de hoofdpersoon opvallend weinig aan het woord. Als hij spreekt, zijn de woorden vaak mokerslagen.

Wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven over zijn vader, afkomstig uit de hardste school van het karate: 'Brak ik op school mijn oogkas, dan zei hij: gaat vanzelf wel over. Brak ik mijn hand tijdens de training? Gaat vanzelf wel over. Wilde ik niet eten? Dan ramde hij het naar binnen.'

Verstoten door een moeder, opgevangen door een vader die van zijn zoon een kampioen wilde maken en daarbij grenzen overschreed: de jeugd van Verhoeven was getroebleerd. In Rico schetst Leon Verdonschot zijn weg naar de top in het kickboksen. Rico stoof meteen naar de eerste plaats van de CPNB Top-60, een blijk van Verhoevens populariteit.

Verdonschot vlecht heden en verleden door elkaar en mengt de sportieve opmars van Verhoeven met diens pogingen zich te verzoenen met zijn vader, zijn eerste trainer.

Talloze mensen heeft hij over Verhoeven geïnterviewd en zijn spoor tot in China gevolgd, maar hij benut niet alle kansen. Rico is minder evenwichtig dan de naamgever. De tijdsprongen werken soms verwarrend. Hier en daar vallen gaten. Het vaderschap van Verhoeven komt nauwelijks aan de orde. Zijn veelbesproken gevecht met Badr Hari wordt alleen een paar keer terloops genoemd. Meer dan dat het een 'wereld van haaien' is, wordt over het milieu van het kickboksen niet gezegd.

De werkelijke uitblinker van Rico staat in de ring. Rico Verhoeven verslaat niet alleen al zijn tegenstanders, maar ook zijn eigen verleden - een bijzondere prestatie.

Rico

non-fictie

Leon Verdonschot

Voetbal Inside;

256 pagina's; euro 19,99.

Meer over