Het boek blijft nog even

Geruststellende woorden deze week voor iedereen die werkzaam is in de boekenbranche. En niet van de minste in de sector....

Patrick Engelsma

‘In de muzieksector speelt veel dat zich niet voordoet in de boekenbranche. Luisteraars willen geen albums maar liedjes, terwijl lezers wel boeken willen, en geen losse hoofdstukken’, zei Makinson. Aan die vaststelling lijkt Makinson zich geen buil te kunnen vallen. Je kunt er nog, minstens zo veilig, aan toevoegen dat een computer toch veel geschikter is voor het afspelen van muziek of het bekijken van video dan voor het lezen van een boek.

Maar meer dan om piraterij maakt de boekenbranche zich druk om de verkoop van tweedehands boeken, die door internet sterk vereenvoudigd is. Ga naar Amazon.com en bij veel boeken zie je naast de nieuwprijs gelijk een doorgaans veel lagere tweedehands prijs. Bol.com, de grootste boekensite in Nederland, verkoopt sinds het voorjaar ook tweedehands boeken. En dat is, liet het het bedrijf in september weten, een succes. In de eerste vijf maanden werden 150 duizend boeken verkocht, met name studieboeken zijn gewild.

Toch heeft het online aanbod van tweedehands boeken minder effect op de markt voor nieuwe boeken dan aanvankelijk werd gevreesd, zei Makinson. Bovendien biedt internet volgens hem mooie mogelijkheden om het publiek te bereiken. Penguin is daar, als een van de weinige uitgevers, erg actief in. De uitgeverij is sterk aanwezig in de virtuele wereld Second Life, laat lezers zelf recensies of zelfs boeken schrijven en organiseert met Amazon een talentenjacht (zie boeklogboek van vorige week). Het laatste project is de website Spinebreaker, een boekensite voor en door tieners.

Des te vreemder is het dat Penguin, in de week dat Makinson zijn opmerkingen maakte, de samenwerking met de downloadsite Emusic beëindigde. Emusic is onlangs begonnen met de verkoop van luisterboeken. De downloads komen in het mp3-formaat, dus zonder de software die het gebruik van de bestanden beperkt en piraterij moet tegengaan, software die bijvoorbeeld marktleider iTunes wel heeft. En dat vindt Penguin bij nader inzien toch niet zo’n prettige gedachte. Patrick Engelsma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden