tv-recensie

'Het bloemkolen kalifaat is een feit'

Jean-Pierre Geelen

De grootste familie van Nederland werd 50, en dood verklaard. Het feestje werd gevierd met een dodelijk optreden van cabaretier Hans Liberg. Na de opname in theater Carré lekte al uit dat de TROS de geplande uitzending met twintig minuten zou inkorten. Het was niet leuk genoeg. Zaterdag was het resultaat te zien: 'Het wordt een pijnlijke avond: ja, een goeie grap mag vrienden kosten', zei Liberg bij wijze van grapje. Er was geen woord aan gelogen.

Liberg draaide zijn eeuwig repeterende plaat vol kunstig verknipte moppies Mozart en Schubert. Hans Liberg 'doet' Nick en Simon: 'Rosanne, ik weet dat er zoveel soa's zijn/ elke keer weer een ander, en mij doet het pijn'. Tatata-taa!

De pijnlijke stiltes en mislukte grappen waren opgevuld met ingelaste fragmentjes van de artiesten en coryfeeën die Liberg op dat moment behandelde. Close ups van bekenden in het publiek moesten de lach suggereren. Maar één rij achter de beleefdheidslachjes vielen de stoïcijnse blikken op van Victor Reinier, Ivo Niehe, Bert Kuizenga, Jaap Jongbloed - geen spiertje, tenzij het over henzelf ging. Zelfs op het gezicht van Liberg was geen plezier leesbaar - enkel de ongeïnspireerde routine van een schnabbel. Alleen Frits Sissing vond alles leuk.

Ooit was de TROS het symbool voor alles wat plat en simpel was en waar het grote publiek graag naar keek. Willen ze bloemkolen, dan krijgen ze bloemkolen. Inmiddels is de omroep gedwongen samengegaan met de AVRO. De vertrossing is volmaakt, het bloemkolenkalifaat is allang een feit. Televisie is een grote TROS geworden, in de zee van amusement staan nog enkele REM-eilandjes waar een ander geluid te horen valt. De ooit 'rechtse' toon moet nu (met matig succes) vervuld door WNL en Powned.

Bloemkolen werden zondag geleverd door de KRO in Boer zoekt vrouw: Yvon Jaspers introduceerde de tien nieuwe kandidaten waarop hongerige kijksters kunnen inschrijven voor het concours van januari. Potig sneed Yvon een bloemkooltje mee, harkte een perkje of zette een zuignap op een koeienuier bij de boeren. In het onvervalste boerenbonte Bona-interieur van hun keukens sprak ze met de kandidaten. Ze verlangden hevig naar een familiegevoel.

Het blauwe VW-busje is vervangen door een rode jeep; de witte labradoedel Tommie loopt door alle beelden heen. Een slim visueel trucje dat nog wel eens een televisietrendje zou kunnen worden: Tommie als nieuwe voetbalteckel Messi.

De boeren waren als vanouds. Oer-Hollands, verlegen, ongemakkelijk, of gewoon een beetje raar - enkel twee Groningers en de Betuwse veeboer Leo werden ondertiteld. Altijd lachen vanuit je grootsteedse luierstoel om de hyperenergieke weduwnaar en 65'er Geert: 'Ik ben een zeldzaamheid'. Of koeienboer Gert-Jan, 'een man vol ambitie' die aan een nieuwe stal bouwt. Yvon: 'En daar hoort ook een vrouw bij.' Al zijn koeien hebben namen. Gert-Jan zoekt een vrouw als Willy: een sterke koe.

Naast krasse knar Geert lijkt de meeste ophef te gaan komen rond de lesbische boerin Bertie met haar onvermoede kanten, en meer nog rond bollenkweker Tom (32), de net iets oudere televisiebroer van Toine van Peperstraten.

Even later walmde het familiegevoel uit de ovens van Heel Holland bakt (MAX). Martine Bijl, de televisiemoeder van Yvon Jaspers, stelde de kandidaten voor. 'Tien enthousiaste thuisbakkers.'

Benieuwd hoeveel brieven ze krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden