Het bijzondere levensverhaal van Henk Westbroek, maar balans is soms zoek

De balans is soms zoek in dit onalledaagse levensverhaal van Henk Westbroek.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Alsof nog niet duidelijk genoeg is dat Henk Westbroek een kleurrijke man is die bijzondere dingen meemaakt, doet Martin Groenewold vanaf pagina 241 van Henk omstandig (twee hoofdstukken, elf pagina's) verslag van 'de zaak-Snoopy'. Snoopy was de naam van een Griekse landschildpad.

Liedjesschrijver en zanger (Het Goede Doel), radio-dj (Denk aan Henk) en politicus (Leefbaar Utrecht) Westbroek erfde de schildpad van zijn tante Annie. Het lolligste van dat beest was dat hij geilde op schoenen, aldus Westbroek. 'Die van Pim Fortuyn, George Kooymans, Fons de Poel en Robert Jensen zijn allemaal een keer bereden toen ze hier waren.'

Martin Groenewold
Henk - Het levensverhaal van Henk Westbroek
non-fictie
Pharos; 328 pagina's
€19,90

Onalledaagse gebeurtenissen

Op een dag wordt Snoopy in beslag genomen door de Algemene Inspectie Dienst. Een politie-inval, een kruisverhoor, een rechtszaak aan de zijde van Bram Moszkowicz en inmenging van het Nederlands Forensisch Instituut volgen. De aanleiding: Westbroek had geen vergunning voor deze beschermde inheemse schildpadsoort. Die had tante Annie niet nagelaten. Westbroek werd veroordeeld tot een boete van 300 euro.

Het is niet geheel toevallig dat dit Westbroek (1952) overkomt. Zijn leven is, zo blijkt uit het boek van journalist Groenewold, een aaneenschakeling van onalledaagse gebeurtenissen. Hij groeide in Utrecht op in een arbeidersmilieu en stroomde onverwacht door naar de HBS. Toen hij een jaar of 16 was, kwam tante Nel langs op haar Berini. Ze vertelde hem dat zij z'n moeder was.

Wie zijn vader was, was onbekend. Het was al die jaren verzwegen, uit liefde. Henk zat er niet mee. 'Het heeft me nooit geboeid uit wiens kwakkie ik kom. Voor zover ik weet, en dat is geen grap, ben ik er letterlijk eentje van de visboer.'

Beste tekstdichter

Verder: afgestudeerd socioloog, oud-werknemer aan het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek, mopperaar, horeca-ondernemer en, vooral, liedjesschrijver. En een voortreffelijke ook, eerst met Het Goede Doel en Henk Temming (Gijzelaar, België, Vriendschap) en later solo (Waar ze loopt te wandelen, Zelfs je naam is mooi).

De beste tekstdichter van Nederland, noemde stadgenoot Ronald Giphart hem. In het schelmenverhaal Henk komt dat talent van Westbroek niet al te uitgebreid aan bod, jammer genoeg. Het hoofdstuk waarin hij vertelt over zijn werkwijze als liedjesschrijver telt slechts drie pagina's - acht minder dan de ruimte voor Snoopy.

In Henk is de balans soms zoek. Het einde van Het Goede Doel, een historische gebeurtenis in de Nederlandse popmuziek, wordt als volgt afgedaan: 'Toen besloot ik te stoppen met Het Goede Doel.' Details over de breuk, bijvoorbeeld de reactie van kompaan Temming, ontbreken. Op andere momenten bezwijkt het verhaal juist onder een overdaad aan details.

Omslag van het boek Henk Beeld
Omslag van het boek HenkBeeld

Rem ingetrapt

In wat 'Het levensverhaal van Henk Westbroek' wordt genoemd, blijft de vrouw met wie hij al een halve eeuw samen is, de grote onbekende. Westbroek ontmoette Julia tijdens een schoolreis in Parijs. Samen kregen ze een dochter.

Veel meer dan dat ze uit Engeland komt, kunstliefhebber is en zich altijd verre heeft gehouden van de amusementswereld, wordt over haar niet onthuld. Voor een voorname rol in een boek over haar partner voelde ze waarschijnlijk niks. En hij ook niet.

Westbroek houdt in Henk de rem ingetrapt. 'Graag hou ik je aan de belofte dat de leukste anekdotes pas in deel twee verschijnen', schrijft Groenewold in zijn nawoord. Daarmee geeft hij onbedoeld iets prijs over hun samenwerking - én over deel één.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden