Het beste culturele aanbod in het nabije buitenland

Niet alleen in Nederland, maar ook over de grenzen selecteerden we uit het aanbod tot eind 2014 de voorstellingen, exposities en evenementen waarnaar we reikhalzend uitzien.

Kate MossBeeld Albert Watson

Duitsland / Theater

Elfriede Jelinek in München Nadat de Oostenrijkse schrijfster ­Elfriede Jelinek zich afgelopen jaar in het toneelstuk Die Schutzbefohlenen heeft beziggehouden met het lot van asielzoekers in ­Europa, gaat haar nieuwe toneelstuk over de zogenoemde NSU-moorden. In Duitsland werd tussen 2000 en 2006 een serie moorden gepleegd (voornamelijk op Turken) door de neonazistische terreurgroep Nationaal-Socialistische Ondergrondse (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU).

Bij de juridische afhandeling van de zaak werden veel fouten gemaakt. Het stuk speelt zich geheel en al af in de rechtszaal. Met haar gebruikelijke woordenstroom als stijlmiddel duikt Jelinek in de gruwelijke geschiedenis van vreemdelingenhaat en probeert ze de Duitse ziel te doorgronden. (Hein Janssen)

Das schweigende Mädchen (regie Johan Simons), Münchner Kammerspiele; vanaf 27/9, München.

Groot-Brittannië / Theater

James I, II en III in Londen Dit najaar presenteert The ­National Theatre in Londen (samen met The National ­Theatre of Scotland) een groot theaterdrieluik over de Schotse koningen James I, II, en III. Rona Munro schreef de tekst van deze koningstrilogie, gebaseerd op historische feiten over de drie generaties Stewarts, met veel gevoel voor drama. Vanaf James I die als 13-jarige wordt ontvoerd en in een Engelse gevangenis belandt tot en met de dood van James III. Juist in het jaar waarin in Schotland een ­referendum wordt gehouden over het al dan niet onafhankelijk worden, bieden deze drie toneelstukken ­inzicht in 's lands eigenheid en geschiedenis. Opmerkelijk: de Deense actrice Sofie Gråbøl (bekend van The Killing) speelt in James III de rol van koningin Margaret van ­Denemarken. (Hein Janssen)

Te zien vanaf 10/9 in The National Theatre, Londen.

België / Mode

De Schotse fotograaf Albert Watson (1942) schoot de afgelopen veertig jaar meer dan 250 covers voor het modetijdschrift Vogue. Daarnaast werkt hij voor onder meerdat andere modeblad, Harper's Bazaar, en voor muziektijdschrift Rolling Stone, en hij produceert reclamefilmpjes voor merken als Prada en Chanel.

Noem een beroemdheid of een topmodel en Watson heeft hem of haar voor de lens gehad. Hij geldt als een van de gewildste fotografen ter wereld en hanteert een dagprijs van ten minste 20 duizend euro. Zijn prints zijn zeer gewild bij verzamelaars. In de Young Gallery in Brussel hangen dit najaar zijn favoriete foto's, eigenhandig afgedrukt in series van tien. ­Sparen maar. (Bregje Lampe)

Albert Watson - Silver Linings, 19/9 t/m 1/11, Young ­Gallery, Brussel. younggalleryphoto.com

Groot-Brittannië / Beeldende kunst

Turner en Constable De twee grote landschapsschilders van Engelse origine in Londen zien. Die mogelijkheid doet zich zelden voor, maar komend seizoen kan het. Eerst gaat in de Tate Britain een expositie open van de 'late' Turner, de wildebras onder de natuurschilders, die zich het liefst aan een vlaggenmast liet vastbinden om een storm te ondergaan. En daar dan een schilderij van maakte. Twee weken later: John Constable. In het Victoria & Albert opent dan een overzichtstentoonstelling van de gentleman-romanticus die zo prachtige, zacht ruisende bomen kon schilderen. Kabbelende bergbeekjes. Een hooiwagen die met zijn grote wielen in de modder vastzit. (Rutger Pontzen)

Turner: Tate Britain, Londen. 10/9 t/m 25/1/, tate.org.uk.
Constable: Victoria & Albert Museum, ­Londen. 20/9 t/m 11/1, vam.ac.uk

Een schilderij van John Constable bij Christies, Londen.Beeld reuters

België / Beeldende kunst

Berlinde De Bruyckere Ze baarde opzien, vorig jaar op de Biënnale van ­Venetië: de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere. In het Belgische ­paviljoen lag een bovenformaat, grillig gevormde boomstronk, schaars ­uitgelicht, als een lijdende actrice in een dramatisch toneelstuk. Mocht u van deze tussen-leven-en-dood-kunst houden: dit najaar wordt in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent een grootschalig overzicht van haar werk gegeven. (Rutger Pontzen)

SMAK, Gent, 18/10 t/m 11/1. smak.be

Groot-Brittannië / Fotografie

Kan er toch nog een tentoonstelling over oorlog bij? ­Conflict, Time, Photography in het Londense museum Tate Modern valt in het jaar dat de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. En ja, ook in een tijd waarin de halve wereld in brand staat. Dus om nu tijdens die lang geleden geplande stedentrip alsnog naar oorlogsfoto's te gaan kijken, mwah. Maar deze tentoonstelling belooft iets anders. Fotografie­conservator Simon Baker zoomt niet in op de gruwelijkheden zelf, maar op de rol die fotografie speelt in het vastleggen van plekken waar conflicten hebben gewoed. Gisteren, afgelopen maand of misschien wel honderd jaar geleden. Oorlog waar de tijd overheen ging. En daar is nog wel plek voor. (Merel Bem)

Conflict, Time, Photography. Tate Modern, Londen. 26/11 t/m 15/3. tate.org.uk

Duitsland / Muziek

Het was een wereldpremière voor het Holland Festival van 1982: de 'kameropera' The Photographer, op muziek van Philip Glass en met teksten van David Byrne, onder meer voorman van popband Talking Heads.

Het hortende en stotende minimalwerk van Glass ging over leven en werken van de Britse fotografiepionier ­Eadweard Muybridge (1830-1904) en werd in treffend scenario gegoten door de Amsterdamse galeriehouder Rob Malasch.
Na de uitvoering is het stuk zelden meer in theatrale vorm te zien geweest, maar na ruim dertig jaar wordt The Photographer, dat destijds door The New York Times 'complex en fascinerend' werd genoemd, dan ­eindelijk weer uitgevoerd. (Robert van Gijssel)

Philip Glass: The Photographer, 14/09, Philharmonie, Keulen. koelner-philharmonie.de

Zwitserland / Architectuur

In een tijd waarin de hoop op wereldvrede tot het nulpunt is gedaald, is wat in de Zwitserse hoofdstad Bern is verrezen des te opzienbarender: het Haus der Religionen. Een moskee, een kerk, een hindoeïstische tempel, een boeddhistisch centrum en een dergah (alevitisch gebedshuis) onder één dak, aangevuld met een bibliotheek, seminarruimten en horeca.

Doel: op een neutrale plek een dialoog tot stand brengen tussen verschillende bevolkingsgroepen en religieuze gemeenschappen. Middel: een multifunctioneel gebouw naar ontwerp van het Amsterdamse bureau Urban Office, dat in 1999 de opdracht won via ­Europan, een tweejaarlijkse pan-Europese architectuurcompetitie voor jonge ontwerpers. (Kirsten Hannema)

Op 14/12 is het openingsfeest van het Haus der ­Religionen in Bern. haus-der-religionen.ch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden