Recensie Zeister Muziekdagen

Het Belcea Quartet bewijst dat perfectie niet gelijkstaat aan meeslepend ★★★☆☆

Het Belcea Quartet tijdens de Zeister Muziekdagen. Beeld Mel Boas

Wat moeten de strijkers hebben gedacht die het begin van Mozarts Dissonantenkwartet (1785) voor het eerst doorspeelden? Waarschijnlijk: wat gebéúrt hier? Door de dissonante samenklanken kan het niet anders dan dat de twijfel optrad – zit ík er nou naast, of is het mijn collega? Zoiets heeft gevolgen voor het tempo, voor de frasering: zo’n moment zorgt voor spanning. Aan professionele strijkkwartetten van nu de taak om dat gevoel van als-dat-maar-goed-gaat op te roepen.

Voor het Belcea Quartet biedt het stuk geen enkele verrassing meer, bleek zaterdag in de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente bij de opening van de Zeister muziekdagen, dat heerlijke strijkkwartettenfeest dat dit jaar zijn 30ste editie beleeft. Het Belcea, vernoemd naar de Roemeense eerste violist Corina Belcea, koppelt virtuositeit Oost-Europese stijl aan onberispelijkheid. In elk akkoord was zowel de intonatie als balans perfect, de klank fors én glanzend, elke zestiendenotenfiguur even strak.

Zeister muziekdagen

Wat houden de Zeister muziekdagen in? Op het festival is geen plaats voor foodtrucks en feelgood, het draait alleen om de muziek. En dan vooral: het strijkkwartet.

Griezelig perfect? Viel er maar iets te griezelen: dit niveau lijkt voor het kwartet de gewoonste zaak van de wereld, zoals ook het Zesde strijkkwartet (1939) van Béla Bartók een eitje was, hoewel de Hongaar zijn partituur van genoeg valkuilen voorzag. De dynamiek leek per tel afgestemd. Het deed terugverlangen naar het concert van de Belcea’s hier in Zeist drie jaar geleden, waarbij in Schuberts De dood en het meisje de instrumenten door de hoge temperatuur ontstemd raakten en er wel moest worden geïmproviseerd: onvergetelijk. Perfect staat niet gelijk aan meeslepend. Voor een meeslepende uitvoering is spontaniteit vereist. Het Belcea Quartet heeft Bartók en Mozart uitgespeeld.

Openingsconcert Zeister Muziekdagen

Klassiek

★★★☆☆

Belcea Quartet met Mozart, Bartók en Mendelssohn (met het Novus String Quartet).

17/8, Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zeist. Het festival duurt t/m 31/8.

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden