TV-RECENSIEYasmina Aboutaleb

Het bashen, slutshamen en bedreigen van Emma Wortelboer vormen een rode draad in haar carrière

null Beeld
Yasmina Aboutaleb

Gelukkig boeit het Emma Wortelboer niet of ze likeable is of niet, want afgelopen weekend stak er op sociale media opnieuw een shitstorm op rond de programmamaker van BNNVara. Ze zou een ‘hysterische doos’ zijn, een ‘linkse huppelkut’, een ‘maf wijf’. Aanleiding was haar interview met Thierry Baudet in Emma’s motie van vertrouwen, een verkiezingsrubriek in De vooravond.

FvD-politicus en notoire wegloper Thierry Baudet staakte het interview omdat hij het ‘een walgelijk, irritant, oppervlakkig NPO-achtig interview’ vond. Wortelboer had hem gevraagd naar zijn mening over ‘de kleffe broodjescultuur’ in Nederland en hoe hij zijn koffie dronk. Welke kant het interview moest opgaan, zullen we nooit weten, want Thierry vond het ineens ‘niet leuk’ meer.

Emma Wortelboer (Spuiten en slikken, Emma’s peepshow en Yung DWDD) is al langer doelwit van gescheld en kritiek. Nadat ze het tijdens de uitzending van het Songfestival, waar ze punten uitdeelde, had uitgegild van enthousiasme omdat Duncan Laurence en daarmee Nederland had gewonnen, brak het ook al los. Johan Derksen noemde haar in Voetbal Inside ‘een hysterische bakvis’ en Patty Brard vroeg zich in Shownieuws af ‘welke dealer’ Wortelboer had.

Maar ook doorgaans genuanceerdere media(figuren) hadden kritiek op haar Songfestivaloptreden. Dagblad Trouw vond dat Wortelboer zich ‘gediskwalificeerd’ had door haar ‘kijk-mij-eensoptreden’. Want god verhoede dat je een beetje, of flink, enthousiast bent op televisie. En televisiefilosoof Stine Jensen pleitte in een interview met de Volkskrant voor ‘please, een beetje meer elegantie!’ van Wortelboer.

Emma Wortelboer interviewt FvD-leider Thierry Baudet in ‘Emma’s motie van vertrouwen’. Beeld BNNVARA
Emma Wortelboer interviewt FvD-leider Thierry Baudet in ‘Emma’s motie van vertrouwen’.Beeld BNNVARA

Nu is er weinig, om niet te zeggen niets, voor nodig om als (jonge) vrouw in de media gebashed, geslutshamed of bedreigd te worden. Maar bij Emma Wortelboer is het een rode draad in haar carrière. Dat begon al met de allereerste dingen die ze maakte voor BNN University, het opleidingstraject van BNN voor jong talent. Daar maakte ze onder meer Emma komt klaar in een busje waarin ze een orgasme fakete. Eenmaal op Dumpert ging het filmpje viraal. Met nare reacties als gevolg.

Dit was ‘alleen maar gebeurd omdat ik dacht: ik moet iets doen wat opvalt,’ zei Emma Wortelboer hierover in een interview met Volkskrant Magazine. Op de vraag waarom ze het orgasme fakete, zei ze: ‘Het hele team verwacht dat je terugkomt met een item dat uitgezonden kan worden. En dan is het leuker als het lukt. (…) Maar ik neem niemand iets kwalijk, het was mijn eigen keus. Het was mijn eigen bewijsdrang, mijn eigen onzekerheid en mijn eigen naïviteit die allemaal samenkwamen.’

Wortelboer is opgeleid om de brutale, ik-heb-schijt-aan-alles-en-ik-ken-geen-taboestelevisiemaker te zijn. Terwijl we tijdens haar recente deelname aan De slimste mens – ze was finalist – nog eens bevestigd zagen dat ze bijzonder intelligent, gevat en ook serieus is. Voor de finale vertelde ze bij M dat de quiz haar tot haar grote vreugde nieuwe kijkers en fans had opgeleverd. De mensen die van Maarten van Rossem hielden, stonden nu ook aan haar kant. Het doet je afvragen welk talent nu allemaal onder de oppervlakte blijft doordat we haar alleen zien in televisieformats waarin ze ‘no shame’-Wortelboer is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden