TAALGEBRUIKANGLICISME

Het anglicisme van de week: liever geen beslissing maken

U stoort zich aan een teveel aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: een beslissing maken.

Het woord anglicisme bleek een heilig vuur in onze lezers te ontsteken. Niets mantel der liefde of zalvende woorden als ‘taal verandert nu eenmaal’. ‘Zo is Engels altijd te verantwoorden’, schrijft vaste contribuant aan deze pagina Frens Bakker uit Nijmegen. ‘Taal verandert niet altijd vanzelf, maar wordt ook veranderd door mensen en instanties met toegang tot de media.’ Waarvan akte.

Veel lezers ergeren zich aan de uitdrukking ‘een beslissing maken’ in plaats van ‘een beslissing nemen’. Dit is inderdaad een klassieker onder de anglicismen. In het Engels zeg je to make a decision en zodoende heeft het werkwoord ‘maken’ zich opgedrongen als compagnon van de beslissing en is ‘nemen’ in de verdrukking geraakt. Een kleine slag om de arm: volgens Onze Taal kunnen ook bestaande combinaties als ‘een afweging maken’, ‘een keuze maken’ en ‘een inschatting maken’ van invloed zijn geweest op deze laksheid.

Ook werden wij er fijntjes op gewezen dat dit anglicisme nog regelmatig opduikt in de Volkskrant, recentelijk op 23 maart (‘Kennelijk is het een diepe menselijke behoefte om beslissingen te maken’) en op 1 april (‘De beslissing om iets niet te doen, kun je maar één keer maken’).

Is dat erg? Ja, zeker nu de uitdrukking nog niet door een meerderheid als correct wordt ervaren, moet de Volkskrant zich er verre van houden.  Verandert taal nu eenmaal? Dat wel. ‘Toen ik, inmiddels 47 jaar geleden, in Nederland terechtkwam maakte ik geregeld fouten die de maken hadden met mijn Amerikaanse afkomst’, deelt Paul Kirschner met ons. ‘Ik zei dat ik een beslissing of besluit maakte en werd consequent door mijn omgeving verbeterd.’ Kom daar nu nog maar eens om.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden