NieuwsAmsterdams Bostheater

Het Amsterdamse Bostheater dreigt te verdwijnen

Voor de nieuwe subsidieperiode (2021-2024) kreeg het theater een welwillend advies van het AFK, maar belandde wegens ontoereikend budget toch onder de zogenoemde zaaglijn.

Herien Wensink
De Warme Winkel speelt in de zomer van 2019 De drie musketiers in het Amsterdamse Bostheater. Beeld Chiel Eijt
De Warme Winkel speelt in de zomer van 2019 De drie musketiers in het Amsterdamse Bostheater.Beeld Chiel Eijt

Is het einde nabij voor een van de laatste grote openluchttheaters in Nederland? Het lot van het Amsterdamse Bostheater, geliefd bij bezoekers vanwege de feestelijke zomerprogrammering met picknickmogelijkheid, hangt aan een zijden draadje. Op 2 december vergadert de Amsterdamse gemeenteraad over de verdeling van een aanvullend steunpakket voor cultuur dat het ministerie van OCW verstrekt aan gemeenten. Bij het Amsterdamse Bostheater leeft de hoop dat de gemeente daaruit geld zal kunnen vrijmaken voor het theater. Zo niet, dan valt het doek voor de organisatie en betekent dat het einde van de theateractiviteiten in het Amsterdamse Bos in hun huidige vorm.

De afgelopen vier jaar heeft het theater onder leiding van directeur Ingejan Ligthart Schenk een nieuwe artistieke signatuur gekregen. Het Bostheater wierp zich succesvol op als coproducent voor grote gezelschappen die een zomerse openluchtvoorstelling wilden maken voor een breed publiek, zoals Orkater (Julius Caesar, 2017), het Noord Nederlands Toneel (De meeuw, 2018) en De Warme Winkel (De drie musketiers, 2019). Daarnaast breidde het theater uit met jeugdvoorstellingen, muziekconcerten, filmavonden en het Boslab Theaterfestival, dat ruimte bood aan kleinschalige producties van jong talent. Voor de komende jaren stonden coproducties met Toneelgroep Oostpool, de Toneelmakerij en Internationaal Theater Amsterdam gepland.

Het openluchttheater met circa 1.350 zitplaatsen wordt in reguliere zomermaanden door zo’n 68 duizend mensen bezocht, waarvan ruim de helft van buiten Amsterdam. Afgelopen zomer ontving het theater ondanks de coronamaatregelen nog 13.500 bezoekers. Voor haar werkzaamheden kreeg de organisatie de afgelopen vier jaar jaarlijks zo’n 265 duizend euro subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Ilias van Orkater in de zomer van 2020 in het Amsterdamse Bostheater. Beeld Nichon Glerum
Ilias van Orkater in de zomer van 2020 in het Amsterdamse Bostheater.Beeld Nichon Glerum

Voor de nieuwe subsidieperiode (2021-2024) kreeg het theater een welwillend advies van het AFK, maar belandde wegens ontoereikend budget toch onder de zogenoemde zaaglijn. Elf Amsterdamse theaterinstellingen werden in tweede instantie alsnog door wethouder Touria Meliani gered, maar daar zat het Bostheater niet bij. De provincie Noord-Holland heeft inmiddels ruim 28 duizend euro aan noodsteun beschikbaar gesteld, en ook de gemeente Amstelveen komt het theater met 50 duizend euro tegemoet, maar wel met de voorwaarde dat dan ook de gemeente Amsterdam financieel over de brug komt.

Extra wrang is dat de gemeente Amsterdam het openluchttheater de komende twee jaar voor anderhalf miljoen euro wil renoveren. Mogelijk maakt de huidige exploitant dat niet meer mee. De organisatie is eigenaar van een groot deel van de faciliteiten en technische infrastructuur, zoals licht en bekabeling. Als zij genoodzaakt wordt te stoppen, resteren enkel het podium en de tribune, en moet de gemeente op zoek naar een nieuwe uitbater.

In een brandbrief wijst de organisatie erop dat juist in de zomer van 2021 een veilige, coronabestendige theaterlocatie in de buitenlucht voor Amsterdam en omgeving onontbeerlijk is.

Een petitie voor het behoud van het Bostheater was op zondagmiddag 19 duizend keer ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden