Review

Het achtste leven is een vlot geschreven familie-epos

Er is enige moed voor nodig om te beginnen aan een roman van 1.269 pagina's van een onbekende auteur. Maar wie die kan opbrengen, wordt rijkelijk beloond: Het achtste leven (voor Brilka) lees je ademloos uit, terwijl de bewondering groeit voor de nog jonge Duits-Georgische Nino Haratischwili (Tbilisi, 1983), die sinds 2003 in Duitsland woont.

Jan Luijten
null Beeld RV
Beeld RV

Het achtste leven (voor Brilka) is een wonderlijke titel, want juist dat achtste leven blijft onbeschreven. Dat zal Brilka, de jongste telg uit het geslacht Jasji, zelf moeten invullen als ze de zeven voorafgaande levens, die van haar ouders en voorouders, kent. Haar tante Nitsa is na veel innerlijke strijd bereid haar de dramatische verhalen over de familie te vertellen.

De pakkend geschreven roman is een aangrijpend familie-epos, dat begint kort voor de Russische revolutie bij de stamvader, een succesvolle chocoladefabrikant in Georgië, die dankzij een geheim recept de meest verrukkelijke chocolade produceert, die echter ook onheil kan aanrichten. En onheil zal volgende generaties niet bespaard blijven. Zo zal de beeldschone Christine door haar huwelijk met een hoge partijfunctionaris een bevoorrechte positie verwerven, maar moet ze een hoge prijs betalen. Ze ziet zich gedwongen de minnares te worden van de barbaarse chef van de geheime dienst.

Sovjetgeschiedenis

Haratischwili heeft dit epos ingebed in de geschiedenis van de Sovjet-Unie: geweld, onderdrukking en oorlog. De vertelster: 'Ik heb deze regels te danken aan een eeuw die iedereen heeft bedrogen en misleid, iedereen die hoop koesterde (...) en aan oneindig veel vergoten tranen.'

Nitsa Jasji ging de verhalen van haar familieleden verzamelen om van al die 'verschillende draden een wandtapijt te weven' dat Haratischwili nu in al zijn schakeringen ten toon spreidt.

Nino Haratischwili, Het achtste leven (voor Brilka). Fictie. Uit het Duits vertaald door Elly Schippers en Jantsje Post. Atlas Contact; 1.269 pagina's; euro 34,99.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden