Heston Blumenthal thuis
Een bron van inspiratie, opwindende recepten, tips en weetjes
Het is voor elke chef een uitdaging om een receptenboek te schrijven voor thuiskoks. Maar helemaal voor culinair wizzkid Heston Blumenthal, die een compleet laboratorium heeft in zijn restaurant. Probeer dat maar eens na te doen met een kookwekker, een digitale thermometer, een slagroomspuit, een snelkookpan en een staafmixer, de enige apparaten die Blumenthal zich toestaat in zijn thuiskeuken.
Blumenthal slaagt daar glansrijk in. Zijn boek is een bron van inspiratie, opwindende recepten, tips en weetjes voor de toegewijde thuiskok. Roken, pekelen, inleggen, bouillons trekken, koken, bakken en braden, Blumenthal behandelt het allemaal stap voor stap en hij spoort zijn lezers aan vooral zelf te experimenteren.
Hij is als je favoriete scheikundeleraar op de middelbare school. Altijd leuk, zelfs als je hem soms niet begreep - wat bij Blumenthal zelden voorkomt, want zijn uitleg is kraakhelder. De beroemde dubbel gebakken friet, gazpacho van rode kool, in gerookt water (!) gekookte linzen, zalm met dropgelei, coquilletartaar met witte chocolade: je wil het allemaal maken.
Voor sommige recepten moet je even de tijd nemen. Blumenthal pocheert knoflooktenen vier keer in melk voordat hij er bagna cauda mee maakt. Pas dan is de scherpe smaak er volgens hem af. Met zijn 'Lamsgelei met komkommersalade' ben je drie dagen zoet. Het is het vast en zeker waard.