OmslagOlga Tokarczuk

Hert en haas: de verrassende omslagkeuze van Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk kiest haar eigen cover.

Bob Witman
Ontwerp Berry van Gerwen Beeld De Geus
Ontwerp Berry van GerwenBeeld De Geus

Het boek met de lange titel Jaag je ploeg over de botten van de doden is overal – ook in de Volkskrant – zeer lovend besproken. Een spookachtige whodunit van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk over een zonderlinge bosvrouw omringd door jagers, raadselachtige moorden en veel dieren. Dus dat je op de covers in alle landen waar de Poolse is vertaald iets met bomen en beesten terugziet, is niet verrassend. Maar wat vindt de schrijver zelf de beste?

Dat weten we dankzij de onlangs verschenen Nederlandse vertaling – het boek is al in 2009 geschreven. Uitgeverij De Geus zette bij de vooraankondiging een hertenschedel met gewei op de omslag. ‘Een voorlopig beeld’, zegt redacteur Rebecca Wilson. Maar Tokarczuk wilde iets anders. Dat mocht, want er is een warme band met de Nederlandse uitgeverij, die haar al sinds 1998 uitbrengt, lang voor ze het verkoopkanon was dat ze nu is.

De Nederlandse cover die het niet heeft gered.  Beeld De Geus
De Nederlandse cover die het niet heeft gered.Beeld De Geus

Tokarczuks keuze viel niet op de getekende Poolse omslag waarop een vleermuis in het woud fladdert. Ook de Spaanse, een wat kitscherig fotobeeld met gewei en rode doek, viel af. Hertjes en geweien doen het overigens zeer goed bij de covermakers van Jaag je ploeg over de botten van de doden. Ook de Slovenen en Tsjechen hebben iets hertachtigs.

De Sloveense cover Beeld
De Sloveense cover
De Spaanse cover Beeld
De Spaanse cover

‘Ik was verrast door Olga’s keuze. Deze foto geeft, als je erover nadenkt, iets weg van het plot’, zegt Wilson. Haar favoriete cover, schreef Tokarczuks agent aan De Geus, is de Franse: een foto van twee mensen met herten- en hazenhoofd, die een beetje gekunsteld oogt, maar wel lekker omineus is.

Vormgever Berry van Gerwen deed de typografie en gaf een krachtig accent aan de auteursnaam: sinds Tokarczuk in 2019 de Nobelprijs won, heeft haar naam op de cover een logo-achtige kwaliteit gekregen. ‘Ik ben een beetje aan het doe-het-zelven geweest’, zegt Van Gerwen. De twee K’s in haar achternaam kregen zijpootjes die zijn opgebouwd uit het onderkrulpootje van de R. Een gek detail, waaraan het oog blijft hangen en dat terugkomt op Oer en andere tijden, dat in augustus verschijnt.

De Franse cover Beeld
De Franse cover
De Tsjechische cover Beeld
De Tsjechische cover

Olga Tokarczuk: Jaag je ploeg over de botten van de doden. Ontwerp Berry van Gerwen. De Geus; € 22,50.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden