'Herr' Nederkoorn alweer weg bij Deutsche Telekom

'Herr Erik Jan Nederkoorn wird ausscheiden.' Zelfs het obligate 'wegens onoverbrugbare verschillen van inzicht' ontbrak donderdag in een ultrakorte mededeling van Deutsche Telekom over het voortijdige vertrek van de veelbelovende Nederlandse bestuurder....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Bij het openbreken van buitenlandse markten, waarvoor Nederkoorn verantwoordelijk was, zou hij de kosten uit het oog hebben verloren. De Duitse WestLB-Bank schat de aanloopkosten van zijn afdeling over 1997 op minstens 1,1 miljard mark (ruim 1,2 miljard gulden). Mede daardoor zal de winstprognose van het concern deze maand neerwaarts moeten worden gecorrigeerd.

Precies vier jaar geleden, in januari 1994, vloog Nederkoorn bij Fokker de laan uit, nadat de vliegtuigbouwer onder zijn leiding was ondergebracht bij Daimler-Benz. Zijn ontslag, zo heette het destijds, gebeurde tegen de zin van de nieuwe Duitse eigenaar. Als pleister op de wonde zou hem een baan in het Duitse bedrijfsleven zijn aangeboden, eerst bij Arke, later bij Deutsche Telekom.

Nederkoorn (54) heeft altijd ontkend dat zijn verrassende verhuizing in april 1996 naar Deutsche Telekom iets had te maken met de verkoop van Fokker aan Daimler-dochter Dasa. De Duitsers hadden hem gewoon ontdekt en belastten de gewiekste zakenman uit Heemstede met het veroveren van nieuwe markten buiten Duitsland. Hij kreeg een zetel in de raad van bestuur en een contract voor vijf jaar.

Ruim een jaar na zijn aantreden verscheen in het goed geïnformeerde weekblad Wirtschaftswoche het eerste bericht over problemen. Nederkoorn zou veel te vlot zijn voor het verstarde Telekom, dat zich met vallen en opstaan voorbereidde op de privatisering en het opengooien per 1 januari 1998 van de Duitse telecommunicatiemarkt voor buitenlandse concurrentie. Sterker, zo wist het blad, de Nederlander zou het einde van het jaar niet meer halen.

In september vroeg de Volkskrant in Düsseldorf aan Nederkoorn naar het waarheidsgehalte van deze berichtgeving. Nederkoorn wilde er niet op ingaan, maar vertelde zonder aarzeling dat het hem niet meeviel bij Telekom. Hij was geschrokken van de bureaucratie en stoorde zich aan de aanhoudende druk van zijn bestuurscollega's om vooral buiten Duitsland actief te worden.

Volgens Nederkoorn ging er bovenmatig veel energie verloren aan zijn pogingen de Duitse collega's ervan te overtuigen dat de thuismarkt veel belangrijker is. Niet iedereen, aldus Nederkoorn destijds, was er goed van doordrongen dat de buitenlandse concurrentie klaar stond om de Duitse markt aan te vallen.

Gezien de onbeschrijfelijke chaos die de afgelopen weken bij Telekom is uitgebroken na het wegvallen van het monopolie lijkt Nederkoorn achteraf gelijk te krijgen.

Goedkoop wordt het voortijdige afscheid niet. Volgens de Berliner Morgenpost moet Telekom aan Nederkoorn 'miljoenen' betalen. Nederkoorn zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden