ConcertrecensieHermine Deurloo & Steve Gadd

Hermine Deurloos luchtig zwevende harmonica vloeit prachtig samen met Steve Gadds drums ★★★★☆

Iedere tik, iedere tedere roffel met brushes was raak en geen klap was overdadig.

Gijsbert Kamer
Hermine Deurloo en Steve Gadd. Beeld Françoise Bolechowski
Hermine Deurloo en Steve Gadd.Beeld Françoise Bolechowski

Het was al mooi dat Hermine Deurloo, Nederlands beste bespeler van de chromatische mondharmonica, de Amerikaanse topdrummer Steve Gadd (die speelde met grote namen als Steely Dan en Frank Sinatra) wist te strikken voor een album (Riverbeast, 2019). Maar om de twee samen op het podium van het Amsterdamse Bimhuis aan het werk te zien, begeleid door een paar uitstekende New Yorkse jazzmusici, was pas echt bijzonder.

Bassist Tony Scherr, die ook de arrangementen voor Riverbeast schreef, stond samen met gitarist Luca Benedetti heel dicht op de soepel maar zeer precies spelende Gadd. De 74-jarige drummer is veel grotere zalen dan het Bimhuis gewend, maar hij leek veel plezier te beleven aan het feit dat iedere streling van cymbalen of kleine tik op de snare zo goed hoorbaar was.

Iedere tik, iedere tedere roffel met brushes was raak en geen klap was overdadig. Gadd stelde zich dienstbaar op, soms verdween zijn spel bijna onhoorbaar in de composities. Dan kon alle aandacht uitgaan naar Deurloo zelf, met haar prachtig melancholieke, door Toots Thielemans aangeleerde blaasspel, of naar toetsenist Jon Cowherd, die het tempo even opvoerde met een stukje rhythm-and-blues. Een beetje onnodig was de toevoeging van twee cellisten in enkele stukken; het was al vol genoeg op het podium en we kwamen toch vooral om te genieten van het samenvloeien van het zo luchtig zwevende geluid van Deurloos harmonica en Gadds drums.

Gadd nam wat eigen stukken mee, die fraai aansloten bij Deurloos vloeiende jazzy albumstukken als het opgewekte Zombie Chicken, dat de toon zette voor een aangenaam tintelend optreden.

Hermine Deurloo & Steve Gadd

Jazz

★★★★☆

29/2, Bimhuis, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden