RecensieRust zacht Billy

Herkenbaarheid van uitvaarten wordt fraai uitvergroot en ontroert in de voorstelling Rust zacht Billy ★★★★☆

Rust zacht Billy is een herhaling van afscheid nemen en gelukkig soms grappig.

Karin Veraart
Scène uit Rust zacht Billy. Beeld Bart Grietens
Scène uit Rust zacht Billy.Beeld Bart Grietens

De dood is een drama. Het verlies, de rouw, de nabestaanden. De verwikkelingen, de verdeling, de vergelding. De rituelen, niet in de laatste plaats. Sinds de oude Grieken vormt dit alles inspiratie voor de mooiste theaterstukken, en dat die bron nog lang niet is opgedroogd, bewijst regisseur Eva Line de Boer met haar fijne nieuwe voorstelling Rust zacht Billy.

Hoe langer je leeft, hoe vaker je eraan moet geloven: de afscheidsrede. Genant, vaak. Hartbrekend, soms. Verschrikkelijk (als je zelf op moet). Rust zacht Billy haakt daar gretig op in. Er staat een katheder op de speelvloer, een glaasje water, een spreker. Maar al snel lopen stemmen en verhalen door elkaar, willen anderen het woord en hoor je ondertussen herinneringen aan meerdere geleefde levens door elkaar echoën. Het knarsende geluid van een kist die wordt weggereden en een gordijn dat niet lekker over de roede loopt. Mensen wier adem wordt afgesneden door verdriet. Alles vloeit slim samen, uitvergroot, ontroerend en niet zelden ook grappig.

Want het is niet alleen kommer en kwel, intussen kun je het zo gek of bijzonder niet verzinnen: een afscheid met emoji’s, iets met zo veel mogelijk attributen van de overledene, een glijbaan met knuffels.

In het fraaie decor van Tim Vermeulen en de intrigerende geluidscompositie van Harpo ’t Hart nemen de vijf acteurs keer op keer afscheid, pijnlijk, hilarisch, recht uit het hart of stilletjes. De apotheose laten we hier graag een verrassing blijven, maar ze maakt het wel helemaal af.

Rust zacht Billy

Theater

★★★★☆

Door Het Zuidelijk Toneel/Stichting Euphoria. Concept & regie: Eva Line de Boer. Spel: Anton de Bies, Leòn Ali Çifteci, Raymonde de Kuyper, Belinda van der Stoep en Lisa Verbelen.

17/1 Chassé Theater, Breda. Tournee t/m 12/3.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden