Herkenbaar redactiefeuilleton beslist leuk voor niet-ingewijden

Het moet maar meteen gezegd: ze hebben zich uitstekend voorbereid, de makers van Maandageditie. Als krantenmens heb je af en toe heus het idee dat je naar collega’s zit te kijken, ja, je kent ze wel....

Door Karin Veraart

Maandageditie is een ‘feuilleton’ over de toekomst van de journalistiek. Iedere maandag, nu nog zes keer achter elkaar, maken Theatergroep Aluin en Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) hun publiek deelgenoot van het wel en wee van een krantenredactie, wier grootste zorg het is adequaat in te spelen op veranderende mediatijden. Internet, ontlezing, de doelgroep, de identiteit van de krant: hoe gaan we ermee om? En: heeft de papieren krant nog wel een toekomst?

Het zijn bekende maar daarom niet minder prangende kwesties, die ook een echte redactie heftig bezig kunnen houden. Twee jaar geleden al schreef Erik Snel (Aluin) het korte stuk Stop de persen, dat nu tot uitgangspunt diende voor de reeks die hij samen met Greg Nottrot (NUT) regisseert. ‘De fusie’ heet het geslaagde eerste deel, waarin de kwaliteitskrant ‘Editie’ noodgedwongen samengaat met het laagdrempelige, jongere dagblad Maandag. Een verstandshuwelijk met alle misverstanden van dien; raak, herkenbaar, en beslist leuk ook voor de niet-ingewijde. De vormgeving is fraai; het tempo ligt lekker hoog, en lijkt, ook al door de ondersteunende vlotte muziekjes, af en toe te verwijzen naar een ‘slick’ gemaakt actualiteitenprogramma.

Door het theatergedeelte vervlechten de makers momenten waarin echt nieuws, achtergronden én gasten aan bod komen, en het publiek ook z’n zegje mag doen. Dat gaat de komende keren geheid weer verrassingen opleveren.

]]>

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden