Herhalingen als gevolg van schrijversstakingen in VS

Ooit gedacht dat humoristen als David Letterman en Jay Leno hun eigen grappen bedachten? In werkelijkheid kunnen de presentatoren van de Amerikaanse latenightshows geen dag zonder hun uitgebreide team van grappenschrijvers....

Philippe Remarque

Dat bleek afgelopen maandag. De schrijvers zaten niet achter hun laptops, maar stonden met ‘On strike’-borden voor de studio’s en de kantoren van de televisiezenders.

De staking deed zich dezelfde dag voelen, ‘s avonds om half 12. ‘Happy Halloween’, riep de populaire Jon Stewart van The Daily Show. Halloween was vorige week woensdag. Komiek Colbert sprak over zijn campagne voor het presidentschap, terwijl die inmiddels is stopgezet.

De reden: televisienetwerken zenden slechts herhalingen van de latenightshows uit. Zonder schrijvers die de draak steken met het nieuws van de dag, kunnen Letterman en zijn concurrenten geen show maken.

De staking kan lang gaan duren. Commentatoren maken zich nu al zorgen hoe de Amerikaanse jongeren nu het nieuws bijhouden.

De Amerikaanse filmindustrie en de tientallen sitcoms hebben scripts genoeg om het maanden uit te zingen. Andere producers hebben voorafgaand aan de staking snel vooruitgewerkt. Maar zeven latenightshows zijn stilgelegd.

Binnenkort volgen populaire comedy-series als . Ook bij een van de Desperate Housewives-huizen in Los Angeles stonden stakende scenario-schrijvers.

De scenario- en tekstschrijvers willen van studio’s en producers meer geld voor het hergebruik van hun werk op internet en dvd. Maar de ironie wil dat de staking juist door de beschikbaarheid van nieuwe media minder impact heeft.

Veel Amerikanen hebben kabelboxen thuis waarop ze ‘on demand’ series en films kunnen opvragen. Door de digitale opnamefaciliteiten beschikken ze ook nog over een eigen voorraad vermaak.

En dan is er internet. Ook de grote tv-zenders verspreiden hun shows toenemend online.

De laatste schrijversstaking in 1988 hield vier maanden aan, schaadde de traditionele zenders en bereidde zo de weg voor de nieuwe kabelnetwerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden