Herbeleef het Songfestival van minuut tot minuut

Oekraïne heeft het Songfestival gewonnen na een nek-aan-nekrace met Rusland en Australië. De Russische topfavoriet eindigde uiteindelijk op de derde plek achter de Australiërs, de smaakmakers en grote lieveling bij de vakjury's. Nederland werd met Douwe Bob elfde. De Volkskrant volgde de finale in Stockholm op de voet. Lees de nieuwtjes, tweets, weetjes en recensies van onze specialisten terug in dit blog.

Douwe Bob tijdens zijn optreden in de finale.Beeld afp

Na een week Songfestivalgeweld is de ontknoping daar. Oekraïne wint met het nummer 1944, een bloedserieus lied over het regime van Jozef Stalin. Nederland kan tevreden zijn met de elfde plek, al werd vooraf gehoopt op meer, zeker na de ijzersterke performance van Douwe Bob in de halve finale.

Met een nieuw puntentellingssysteem, waarbij vakjury en publieksstemmen apart gepresenteerd werden, volgde een bloedstollende ontknoping. Australië was veruit het geliefst bij de vakjury's en leek de winst te pakken, maar strandde als vierde bij het publiek. Voldoende voor de tweede plaats bleek het wel.

Want nadat Oekraïne de eerste plek overnam van Australië, slaagde publieksfavoriet Rusland - die het niet goed deed bij de vakjury's - er niet in de Oekraïense rivaal voorbij te streven.

Duitsland bezet dit jaar de laatste plaats. Van jury en publiek kregen de oosterburen een schamele elf punten.

Zangeres Jamala viert de winst.Beeld ap

Het winnende liedje van deze editie is gelijk ook het politiek gevoeligste nummer. In het lied 1944 van Oekraïne zingt zangeres Jamala over de terreur van Stalin, maar de actualiteit klinkt door: de annexatie van de Krim.

In Rusland zijn ze daar niet van gediend; de pers noemde de inzending 'de provocatie van het jaar' en als 'een molotovcocktail naar Rusland'. Correspondent in Moskou Tom Vennink tekende de Russische reactie op de Oekraïense inzending op. (+)

1. Oekraïne 534
2. Australië 511
3. Rusland 491
4. Bulgarije 307
5. Zweden 261
6. Frankrijk 257
7. Armenië 249
8. Polen 229
9. Litouwen 200
10. België 181
11. Nederland 153
12. Malta 153
13. Oostenrijk 151
14. Israël 135
15. Letland 132
16. Italië 124
17. Azerbeidzjan 117
18. Servië 115
19. Hongarije 108
20. Georgië 104
21. Cyprus 96
22. Spanje 77
23. Kroatië 73
24. Verenigd Koninkrijk 62
25. Tsjechië 41
26. Duitsland 11

De elfde plek voor Douwe Bob. De zanger reageert eenvoudig met een 'Thank you', een hartje en een filmpje van Team Douwe.

Oekraïne heeft het Songfestival gewonnen. Rusland eindigde net achter het buurland. Douwe Bob valt net buiten de top tien, de elfde plek.

Oekraïne versus Rusland. De twee landen zijn de laatst overgebleven landen en schieten mogelijk Australië voorbij.

Vierde plek voor Australië bij de televoters. Oekraïne, Polen en Rusland strijden om de laatste punten. Pakt Rusland dan toch de winst?

180 punten voor Bulgarije. Nog vier landen te gaan. Australië, Oekraïne, Polen en Rusland zijn nog over. Een van deze vier gaat de winst pakken.

39 punten gaan naar Nederland van het publiek. Daarmee scoort Douwe Bob bij het publiek minder goed dan de vakjury. Nederland en België worden langzaam voorbijgestreefd door beter scorende landen.

De publieksstemmen worden bekendgemaakt. Anders dan gebruikelijk ditmaal; de punten worden niet per land opgelezen, maar de eindnotering wordt voorgedragen van onderaf naar boven. Zo blijft het spannend tot het laatste moment.

We beginnen dus met nummer 26.

De stemmen van de vakjury's zijn geteld. Australië is met 320 punten de overtuigende winnaar. Nu zien of ook het publiek Sound of Silence de beste inzending vond.

Oekraïne heeft met 211 punten ook zeker nog uitzicht op de winst.

Nederland bungelt momenteel rond plek tien, met het overgrote deel van de stemmen van de vakjury geteld. Zodra die allemaal zijn bekendgemaakt, volgen de publieksstemmen, die de doorslag geven.

De Belgische vakjury krijgt tweemaal douze points, en klimt daarmee op naar de derde plaats. De Belgen gaven evenals Nederland twaalf punten aan Australië.

Topfavoriet Rusland doet het niet goed bij de vakjury. Maar in Moskou steunen ze even lief Australië, tekent correspondent Tom Vennink op in een homobar:

Fitnessinstructeur Dima uit Vladivostok staat vol achter Australië, ook al is hij een Rus. Hij is met zijn vriend naar homobar STUDIO gekomen om naar de finale te kijken. 'Dat kan in Moskou nog', zegt hij, 'maar een paar jaar geleden konden we gewoon zeggen dat we in een homobar waren. Nu praat je daar niet over.'

De Nederlandse vakjury geeft twaalf punten aan Australië. De aussies lopen verder uit op de concurrentie.

Australië gaat bij de stemming van de vakjury's ruim aan de leiding. De teller voorlopig op 109. Oekraïne volgt met 79 punten.

Tien punten van de Finse vakjury gaan naar Nederland. De douze points zijn voor hun buren, de Zweden.

Nederland krijgt hier en daar goede punten toegekend. Zeven van Azerbeidzjan, acht van San Marino, drie van de Spaanse vakjury. Voorlopig de zevende plek voor Douwe Bob, met nog veel stemmen te gaan.

Vakjury Oostenrijk geeft 12 punten aan Australië. Vakjury IJsland geeft Nederland douze points. Azerbeidzjan kent de twaalf punten toe aan Rusland, San Marino aan Oekraïne.

Dit jaar introduceert het Eurovisie Songfestival een nieuwe opzet voor de puntentelling. Waar eerst de punten van de vakjury en het publiek, ieder goed voor de helft, gecombineerd werden gepresenteerd, worden ze voortaan apart uitgedeeld.

Dat is goed nieuws voor laagvliegers: doordat de punten niet worden samengeveegd is de kans dat een land geen punten in een ronde krijgt kleiner. De puntenverdeling is nog altijd hetzelfde: één tot acht, tien en twaalf.

Eerst zullen de punten van de vakjury worden bekendgemaakt. Daarna de punten van het publiek.

De lijnen zijn gesloten. Er kan niet meer worden gestemd. Nu een optreden van presentator Mans Zelmerlow, daarna gaan we over naar de puntentelling.

Intussen tracht Douwe Bob het peentjeszweten en nagelbijten te onderdrukken door zich in de Green Room te storten op de andere deelnemers. Of beter gezegd, door hen op te tillen. Op Twitter plaatste de zanger foto’s van de Spaanse, Azerbeidjaanse en Franse deelnemers in zijn armen.

De lijnen zijn nog even open. Na de optredens van vanavond hebben de bookmakers hier en daar hun verwachtingen bijgesteld. Spanje, Barei met Say Yay!, is opgeklommen naar plek vier. Douwe Bob daarentegen lijkt weggezakt tot plek veertien. Rusland is nog altijd de gedoodverfde favoriet, gevolgd door Australië.

Stockholm heeft hoog bezoek. De Amerikaanse popster Justin Timberlake is te gast. Of hij het Eurovisie Songfestival kijkt? Sinds twee jaar zit hij voor de televisie.

En nu trakteert hij op een gastoptreden met zijn nummer Rock Your Body, gevolgd door een nieuw, eigen nummer.

Justin Timberlake (L) met presentator Mans Zelmerlöw.Beeld afp

De lijnen zijn open. Europese kijkers kunnen nu stemmen door te bellen of te sms'en. In het eerste geval belt u 0909 00 gevolgd door de tweecijferige code van het land die uw stem krijgt. In het geval van Douwe Bob is dat dus 0900 0003. Alleen, er mag niet op het eigen land gestemd worden.

Per sms stemt u door de tweecijferige code te sturen naar 9090.

Voor Douwe Bob zit het grote werk er al een tijdje op. Hopen, dat is nu het devies. En natuurlijk vriendelijk lachen in de camera. Team Douwe neemt op Twitter alvast de gelegenheid om terug te kijken op afgelopen periode.

Douwe Bob.Beeld bruno

Armenië mag de avond afsluiten. LoveWave heet het nummer van Iveta Mukuchyan.

Iveta Mukuchyan – LoveWave

Na een rommelig fluisterend begin en een idiote climax als een ambulance die dichterbij komt, zingt deze voormalig ‘sexiest Armenian’ een catchy uithaal die je ook wel liefkozend een terroroehoe zou kunnen noemen. Oehoehoehoe – hij bijt zich meteen vast, je kunt er niet aan ontsnappen. Meer is het liedje niet, en toch werkt het. De naakte klonen die als hologrammen naast Iveta geprojecteerd worden, zijn trouwens een heel simpel technologietje, legde John de Mol uit bij Pauw, niets bijzonders.

Cijfer: 7

Iveta Mukuchyan.Beeld afp

Ook het Verenigd Koninkrijk kon dinsdag en donderda thuisblijven; de Britten waren direct geplaatst voor de finale. Ze treden op met het duo Joe & Jake.

Joe & Jake - You're Not Alone

Van het Verenigd Koninkrijk mag je, als bakermat van de popmuziek, altijd wel wat meer verwachten dan, zegge, Azerbeidzjan. Als we aardig zouden zijn, zouden we Joe en Jake een fletse kopie van Nick en Simon noemen, en hun liedje You're Not Alone een archetypisch middelmatig songfestivalnummer. Maar we zijn niet aardig. Er zijn in het toilet plonzende drollen die beter (en bevredigender) klinken dan dit hoopje fantasieloze mwarghbrpffffrrrrt.

Cijfer: 4

Het einde is in zicht: nog drie optredens en dat komt het aan op de stemming. Oostenrijk eerst dan maar, met een Franstalig liedje deze editie. ZOË schreef het nummer samen met haar vader.

ZOË – Loin d'ici
Een vrolijk marcheerbeatje en een Franse tekst over onderweg zijn naar het paradijs: vorm en inhoud vallen lekker corny samen in Loin d’ici van de Oostenrijkse ZOË, die zo lieflijk en braaf is dat ze de zelfgekozen hoofdletters uit haar naam eigenlijk niet waard is. Ze blijf haast maniakaal lachen terwijl ze zingt dát ze zingt. Het rechttoe-rechtaan danceliedje doet verder aan als een nineties zomerbriesje en blijft ook ongeveer even lang hangen als een windvlaag.

Cijfer: 6,5

ZOË namens Oostenrijk.Beeld afp

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Van het dreigende baslijntje en de militaristische drums, tot de prettig verveelde britpopzang en de gitaarriff die er halverwege in vliegt - alles klopt aan Midnight Gold, zeker als het na twee minuten tot een gierende climax komt. Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz (goede bandnaam ook) draait dan ook al tien jaar mee in het alternatieve circuit in Tbilisi. Wat ontbreekt is een catchy refreintje en dat verklaart wellicht waarom de Georgiërs onderaan bungelen in de ranglijst van de bookmakers.

Cijfer: 8

Ira Losco - Walk on Water

Hoorbaar Zweedse compositie, want kraakheldere melodielijnen met meebrulpotentie en een grote hoeveelheid prettigmodern stockmateriaal (behulpzame zilvermeeuw in het begin, breakbeats, eigenzinnige klemtónen); herkenbaar genoeg om meteen lekker in het gehoor te liggen en origineel genoeg om net niet op tijd te ontdekken waar het nou precies van gejat is. Alleen: Ira leek er niet helemaal bij, met een net niet valse stem, vagige desinteresse en een hoofd dat de indruk wekte dat het zich tegelijkertijd probeerde te bedenken wat ze nou nog niet geregeld had voor de babykamer.

Cijfer: 7

Ira Losco.Beeld afp

Zangeres Jamala zingt namens Oekraïne over de terreur van Stalin, maar de actualiteit klinkt door: de annexatie van de Krim. Rusland is er niet van gediend; de pers noemde de inzending 'de provocatie van het jaar' en als 'een molotovcocktail naar Rusland'. Correspondent in Moskou Tom Vennink tekende de reacties op. (+)

Jamala – 1944

Ja sorry hoor, maar dit ís gewoon Anthony Kiedis. Het bezwerende, dromerige 1944 is een (naar Eurovisie-maatstaven) heel ingetogen liedje en dat valt live, in combinatie met de bloedserieuze boodschap, eigenlijk een beetje uit de toon met de rest van de hysterie. Daarom weten we het niet zo goed hiermee. Jamala zou zomaar kunnen winnen, maar ook zomaar ergens onderaan kunnen eindigen.

Cijfer: 7,5

We naderen het einde van de optredens. Nummer twintig is Letland, met het nummer Heartbeat.

Justs - Heartbeat


Daar was hij dan eindelijk, de Justin Bieber van Letland. Naar verluidt gingen de mensen in deze Baltische staat helemaal uit hun dak toen het nieuws bekend werd dat Justs, die zoals gezegd wel wat weg heeft van Justin Bieber en hem in elk geval na probeert te doen, zich had geplaatst voor de grote finale. Ach, zo beroerd is het ook allemaal niet, dat liedje van de Letse Justin Bieber, hoewel wij in de voorbeschouwing een mager vijfje gaven en het niet konden laten een flauwe grap te maken over Heartbeat. Iets met hartritmestoornissen.

Cijfer: 5

Justs.Beeld epa

Spanje mag het podium op. Ook de Spanjaarden waren gevrijwaard van de halve finale en mogen nu voor het eerst in Stockholm hun act ten tonele brengen.

Barei - Say Yay!

Je bent toch niet bang, gewoon doorzetten, is de strekking van dit nummer, dat daarmee staat vastgespijkerd op een van de vijf continentale platen van Songfestivalthematiek (hoop, vrede, brandende liefde, schroeiende verlatingsangst, motivational speech). Als Bob de Grote Stilte heeft, doet Barei de Kleine Stilte: na het eerste refrein valt het nummer schijndood neer. Ze krijgt het nummer niet meer op gang, als een schnabbelact die te vroeg op de avond een juichstorm probeert op te wekken yeeeeeeeey woooooo!!!!

Cijfer: 5

Hij staat stijf bovenaan bij de bookmakers. Sergey Lazarev, de Russische zanger van wie vandaag nog een pikante naaktfoto opdook, maar dat mag de verwachtingen niet deren. Onze recensenten waren echter niet onder de indruk van het liedje.

Sergey Lazarev - You Are the Only One

Op de dag van de grote finale was daar opeens een bericht met de kop 'Fetishfoto gedoodverfde winnaar Rusland duikt op'. Op de pikante kiek zit Sergey Lazarev bloot in een rommelig kamertje een zaag tegen de mond van een halfnaakte, vastgebonden vrouw te houden. Prima pr, zeggen wij. Niet dat de Russen daar om verlegen zitten. Als de bookmakers in hun glazen bol turen, zien ze het eerstvolgende Songfestival al lang en breed in Rusland plaatsvinden. 'Thunder and lightning/it's getting exciting', zingt Lazarev alvast. Zijn vintage spektakelstuk wordt alleen maar bombastischer door lenig gedoe met een enorm led-scherm op de achtergrond. Het is een welkome bliksemafleider, want het nummer is en blijft een draak die maar niet in onze achting wil stijgen.

Cijfer: 4

De act van Rusland.Beeld afp

Nina Kraljic - Lighthouse

Nog één keer over die fluit aan het begin, en dan houden we er echt over op. Volstrekt, maar dan ook echt volstrekt overbodig. En we zijn nog steeds van mening dat Nina die fluit ergens anders had achter kunnen laten (sorry, not sorry). Verder viel op dat Kraljic niet alleen verkleed was als een levende speelgoedpop uit een Kardashian-droom, maar ook heel erg klonk als die mevrouw van de Cranberries. En nee, dat moet je helemaal niet willen. Omdat het live toch een stuk minder slecht klonk dan we hadden gedacht, een puntje hoger.

Cijfer: 5

Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Tamelijk gewaagd dat de Litouwers Donny Montell naar Stockholm hebben gestuurd, vonden wij. Vier edities geleden, in Azerbeidzjan, zong hij hartstikke vals. Donderdag hoorden we dat Don er in de tussentijd niet veel stemvaster op is geworden. Wel heeft hij hard geoefend op de salto. Maar ja, daarmee redt je geen Zweedse nacht waarop je hebt gewacht.

Cijfer: 6

Donny Montell.Beeld epa

Sanja Vucic - Goodbye (Shelter)

Niet alle prognoses komen uit, eigenlijk maar een paar, maar Sanja Vucic werd deze week door deze vakjury toch maar mooi een ‘geheide finalist’ genoemd. Na haar vlekkeloze optreden in de halve finale maken we van de 7,5 snel een 8. Wat kan ze zingen hè, die meid. Verder citeren we graag onszelf: 'De Adele-achtige song barst van het pathos, maar die is in dit geval goed te verstouwen en van een orkest op volle sterkte, een handvol ondersteunende zangeressen en wat verstopte fluittonen is in deze competitie nog nooit iemand slechter geworden.'

Cijfer: 8

De Cyprioten zijn aan de beurt.

Minus One - Alter ego

Op Cyprus hebben ze ondertussen ook niet stilgezeten. Life is a miracle, het wordt ons nog maar eens ingepeperd. De mannen van coverband Minus One zien er tamelijk vervaarlijk uit, maar dat is maar schijn. Met hun overigens niet geheel ongezellige clichérock zal het voor de eilandbewoners nog een hele toer worden om vanavond een vuist te maken. Wij zien ze graag binnenkort terug in het voorprogramma van Kensington, ter vergelijking.

Cijfer: 6,5

We zijn halverwege. Dertien van de 26 acts zijn geweest. Zweden, Frankrijk en natuurlijk onze eigen Douwe hebben een sterke indruk gemaakt. De Australiërs dan, die zo van het Songfestival houden dat ze mee mogen doen. Een van de grote favorieten.

Dami Im – Sound of Silence


Sommige mensen vinden dat Australië eigenlijk niet mee telt omdat het niet in Europa ligt. Maar goed, Dami Im tilde het niveau met haar Sound of Silence in haar eentje wel een paar niveautjes hoger. Ook live klonk het goed en zag het er goed uit. Als ze niet wint heeft ze in ieder geval een redelijke kans op een zomerhitje. Ook in Europa.

Cijfer: 9

Tom Vennink intussen in een Moskouse kroeg.

Zo'n dertig Russen kijken in homobar STUDIO naar de finale. Van de eerste liedjes valt vooral die van Zweden goed. Een groepje van vier mannen kent de tekst uit het hoofd en zong luidkeels mee.

Kroeg in Moskou.Beeld Tom Vennink

Michal Szpak - Color of Your Life

Zekerheidje: als je liedje een meezingbare oohoohoo in het refrein heeft haal je de tweede ronde. Dat is Michal Szpak, een Poolse jongen uit 1990 met Andrélon bamboe-extract-krullen, gelukt. Deze clichématige rockballad stelt op geen enkel vlak teleur: de tekst is nietszeggend (‘Tell me black or white, what color is your life?’), de piano saai en Elton John-achtig stuwend en de climax bestaat uit het nóg intenser zingen van de oohoohoo uit refrein. Met zijn zwartgelakte nagels, plaksnor en rode officiersjasje, houdt Szpak het midden tussen een spreekstalmeester in het circus en een mislukte Michael Jackson-imitator.

Cijfer: 6

De Fransen hebben een lekker zomerhitje te pakken. Uiteraard in de eigen, Franse taal.

Amir - J'ai Cherché

Kenneth Perez doet mee voor Frankrijk en komt gewoon even met een joekel van een Songfestivalhit. J'ai cherché is zorgvuldig opgebouwd uit de heilige drie-eenheid ritmisch geklap, lichtverteerbare gitaaraanslagen en een aanstekelijk 'joehoe-hoe-hoe-hoe'. De tempowisselingen zijn behalve logisch (een zeldzaamheid in de Eurovisie-wereld) ook nog eens perfect getimed. En dan ook nog die heerlijk voorspelbare climax.

Cijfer: 8

De Duitser dan. Ook zij hoefden niet aan te treden in de halve finales.

Jamie-Lee Kriewitz - Ghost

Meer dan de grauwe middenmoot zit er voor Duitsland niet in. Best gek, want met twee winnaars (1982 en 2010) slaat het land een modderfiguur. Jamie-Lee is jong (18), winnares van The Voice of Germany en volgens iedereen in Duitsland die er verstand van heeft een natuurtalentje. Jammer van het vrij zouteloze lied. Waarom de jonge ghostbuster lijkt te zijn weggelopen uit een Japanse mangastrip is niet geheel duidelijk, maar origineel en aandachttrekkend is haar outfit zeker.

Cijfer: 5,5

Jamie-Lee Kriewitz.Beeld reuters
Douwe Bob.Beeld anp

Gastland Zweden is aan de beurt. De bookmakers schatten ze kansrijk in.

Frans - If I Were Sorry


Frans staat in het Zweedse nationale geheugen gegrift als dat 7-jarige zangertje dat een ode aan Zlatan Ibrahimovic bracht. Tien jaar later heeft hij zich aangekleed voor een randstedelijk technofeestje, o nee, het Eurovisie Songfestival, waar hij tussen allerhande bakken herrie een prettig simpel nummer uitserveert. If I Were Sorry is pakkend, zeker. Maar er mist iets. Tegen het einde van het liedje klinkt Frans alsof hij tóch liever was gaan raven met zijn schoolvrienden. Dan weet je zeker dat het Songfestival komend jaar in een minder kanelbullar-rijke omgeving zal plaatsvinden.

Cijfer: 7

Bulgarije dan. Poli Genova strandde eerder namens haar land in de halve finale, nu staat ze op de beslissende avond.

Poli Genova - If Love Was A Crime


We waren wat te hard toen we schreven dat dit te zeer het gemiddelde was van alles uit het universum ooit, uitgevoerd door de crew van Starship Subjunctive* van Planeet Verkeersbord, want live werkten zelfs die kostuums best aardig, met dat zwart-witte decor, dat ons in onze pretentieuzere buien deed denken aan Duits expressionistische films uit de jaren 20. En Poli’s aangenaam non-hysterische goede humeur en de paar hooks in dit midtempo dancenummer weten je net aan het zwaaien te krijgen. Van een 4 naar een 5,5.

* Maar het is dus wel If love were a crime.

Cijfer: 5,5

Naast Australië doet nog een ander niet-Europees land mee aan het Songfestival: Israël. Zanger Hovi Star had het nog even aan de stok met Douwe Bob, die zich een beetje laatdunkend over de Israëliër had uitgelaten.

Hovi Star - Made of Stars

Op het Songfestival is alles liefde, behalve wanneer Hovi Star zijn mond opent om desgevraagd iets over Douwe Bob te beweren. Die zou op televisie iets stoms over de aandachtzuigerij van Hovi Star hebben gezegd en sindsdien kan hij wat de Israëliër betreft in de pikkers zakken. RTL Boulevard poogde het relletje op te pompen tot een rel, maar Douwe Bob bleef diplomatiek en wenste Hovi Star het beste. Het beste, oké, maar niet de winst. Hovi Star heeft een aardige stem, maar ook sterallures en een oninteressante zeikballade.

Cijfer: 5,5

Hovi Star.Beeld ap

Italië is aan de beurt. Eén van de zes landen die dit jaar was vrijgesteld van de halve finale, dankzij de hoogte van de jaarlijkse financiële bijdrage aan het Songfestival.

Francesca Michielin - No Degree of Separation

Ja, deze typische Italiaans-intense ballad is gelikt geproduceerd en het climaxrefreintje werkt, maar god, wat is de melodie middelmatig. Alsof John Ewbank een la met afgekeurde composities heeft opengetrokken. Zoals zo veel deelnemers aan het Songfestival won Francesca Michielin in eigen land een talentenjacht, X Factor. Op twee derde begint de zangeres, die elk moment in huilen kan uitbarsten, opeens in het Engels te zingen, maar dat had ze beter niet kunnen doen.

Cijfer: 5,5

Correspondent Tom Vennink kijkt in een homobar in Moskou naar de finale.

Bar STUDIO, op 500 meter van het Kremlin, begint vol te stromen. Alle tafels zijn geresereerd à 25 euro per tafel. Het Nederlandse nummer valt er goed: de meisjes swingen mee.

Freddie mag het met zijn Nickelback-stem namens Hongarije proberen. Zijn schorre stem maakte op onze experts minder indruk dan zijn borstkast.

Freddie – Pioneer


Om de een of andere reden is Freddie gaan geloven dat-ie het moet hebben van volume duizend. Toch is schreeuwlelijk niet helemáál het juiste woord om deze boomlange Hongaar mee te typeren. Schreeuwknap dan maar. Je zou het schorre stemgeluid van Freddie sexy kunnen noemen, maar op de schaal van wow wint zijn schouderpartij het eenvoudig van de zang. En daar win je als het goed is geen Songfestival mee.

Cijfer: 6

Na de wederom feilloze performance van Douwe Bob is het aan vaste finalist Azerbeidzjan om indruk proberen te maken.

Samra - Miracle


'Miracle' is duidelijk een lievelingswoord van het type mens dat titels voor Songfestivalsongs bedenkt. In 2014 kwam het mirakel uit Roemenië, vorig jaar geloofde Wit-Rusland in een wonder en nu is het aan Azerbeidzjan om niet al te veel indruk te maken met een liefdesverdrietlied dat dus Miracle heet. Om bij het thema te blijven: het zou niet helemaal eerlijk zijn als Samra in haar gouden catsuit boven ons wonder van Stockholm eindigt.

Cijfer: 5,5

Dit is het moment waar we naar hebben uitgekeken. Kan Douwe het waarmaken? Onze recensenten hebben er in ieder geval geloof in.

Douwe Bob – Slow Down

Eerst het verwachtingsmanagement: na de triomfstemming rond de heel erg raak geschoten halve-finaleperformance treed er nu wat cool down in: de bookmakers zeggen plaats negen. Erger nog: optreden als derde is de op één na rampzaligste uitgangspositie, zo concludeerde econoom Marco de Haan van de Rijksuniversiteit van Groningen uit onderzoek. Dat scheelt zomaar vier sporten op de eindladder. Alleen plaats twee is erger. Zouden de bookmakers daar rekening mee houden of wordt dit dus eindnotering dertien?

Maar! Wij hebben een theorie. Het Mechaniek Van Het Goede Nummer. Douwe Bob werd bejubeld in de internationale pers. Als critici Silent Bobs nummer mooi vinden, dan vinden de diverse internationale Cornalden Maas dat waarschijnlijk ook, en krijgt Douwe Bob een massaal opkontje van commentatoren die zeggen dat er nú toch een verrassend goed nummer aan zit te komen. Weer een paar treden naar boven, zegge een fraaie plaats acht. Vandaar dat we Slow Down nu ook met een extra punt honoreren, want het is het beste nummer van het festival, zo, we hebben het gezegd.

En als Het Mechaniek Van Het Goede Nummer niet blijkt te werken, hebben we altijd het Goede Nummer nog.

Cijfer: 9

Na de frisse opening van België mag Tsjechië aantreden. Het is voor het eerst dat de Tsjechen in de finale staan. Oersaai, aldus onze recensenten, dus een laatste powernapje voor dat Douwe Bob aan de beurt is, is geoorloofd.

Gabriela Guncíková – I Stand

Ja ach. Het is Gabriela gelukt om door te dringen tot de finale, gefeliciteerd hoor, woehoe. Maar laten we hier niet te veel woorden aan vuil maken. Dit gaat 'm gewoon niet worden omdat het 'm gewoon niet is. Oersaai, te veel hetzelfde van hetzelfde. Die uithaal op het einde werkt alleen om je bruut wakker te schudden uit je aangename powernapje van een kleine drie minuten.

Cijfer: 5

Laura Tesoro mag namens de zuiderburen voor het het podium beklimmen. What's The Pressure is het nummer dat de jonge Belgische zangeres gaat zingen.

Laura Tesoro - What's The Pressure

Afgelopen donderdag, tijdens de tweede halve finale, was Laura Tesoro met stip de beste zangeres. Dus ja, ons devies blijft gelden: 'Ook dit jaar kun je met een gerust hart sympathiestemmen op de benedenbuur'. Op haar gemak in een glitterpak zingt ze een lekker modern popliedje, met blazers en Bruno Marsiaase funk. Op één ding moeten we terugkomen: 'What's The Pressure is geschreven door Selah Sue, maar heeft verder helemaal niks met Selah Sue te maken.' Je hoort het Selah Sue wel degelijk zingen, maar Laura Tesoro doet niet voor haar onder.

Cijfer: 8

Laura Tesoro.Beeld afp

Daar gaan we. Vijftig landen zetten de finale uit, de Verenigde Staten voor het eerst. Alle deelnemers maken in volgorde van optreden hun entree in de Zweedse concerzaal. Presentatoren Petra Mede en Mans Zelmerlöw trappen de avond af met de gebruikelijke warmmakertjes. Daarna is het aan de Belgen om het spits af te bijten.

Team Douwe.Beeld anp

Nog vijf minuten en dan is het eindelijk zover. Lang te wachten hoeven we niet op Douwe, hij betreedt als derde het podium in Stockholm. Lees in dit blog straks de recensies van alle liedjes, beoordeeld door onze specialisten.

Om een goede kans te maken op een hoge eindnotering op het Songfestival zijn de meeste landen tegenwoordig overgeschakeld op het Engels. Ook Oostenrijk heeft het Duits verruild, alleen ditmaal verrassend genoeg voor het Frans.

Het is een uitzondering. Spanje, Armenië, Rusland, enz. – allemaal zingen ze in het Engels. En dat is zonde, schrijft wetenschapsverslaggever Tonie Mudde, want zingend leer je vreemde talen het beste. Lees hier zijn stuk.(+)

Waar het Songfestival is, daar zijn lijstjes. En één zo'n belangrijk lijstje is de schatting van de wedkantoren over de uitslag van vanavond. Al weken staat Rusland op één, al zijn onze recensenten weinig onder de indruk van het visuele tapijtbombardement dat zanger Sergey Lazarev werpt op de kijker.

Andere kanshebber op de eerste prijs is Australië, dat sinds kort meedoet met het Eurovisie Songfestival aangezien de aussies al jaar en dag fan zijn van het muziekfestijn. En met zijn politieke lied kan Oekraïne volgens de bookmakers ook zomaar vandoor gaan met de winst.

Hoge ogen gooien ook Frankrijk en gastheer Zweden. Onze eigen Douwe Bob moet het doen met plek acht. Wie een euro inzet op Slow Down kan bij winst daar tot wel 80 euro voor terugkrijgen.

1. Rusland
2. Australië
3. Oekraïne
4. Frankrijk
5. Zweden
6. Armenië
7. Malta
8. Nederland
9. Italië
10. Letland

Volkskrant-verslaggever Robert van Gijssel verdedigt deze week de stelling: In de waanzin van het Songfestival is Nederland tegenwoordig gidsland.

'Anouk, The Common Linnets en Douwe Bob gaan dwars tegen de Eurovisiehysterie in en als Douwe Bob die 10 seconden stilte laat intreden dan zegt hij eigenlijk: doe even normaal Europa.' Lees hier zijn column. (+)

Douwe Bob treedt als derde op.Beeld anp

Statistische tegenvaller voor Team Douwe. Ze mogen optreden als derde, volgens onderzoekers bepaald niet bevorderend voor de eindnotering op het Songfestival. Econoom Marco de Haan van de Rijksuniversiteit van Groningen concludeerde zelfs dat het de op één na rampzaligste uitgangspositie is.

Alleen plek twee schijnt nog minder voordelig te zijn. Volgens het onderzoek scheelt het zomaar vier sporten op de eindladder. Hebben de bookmakers daarmee rekening gehouden toen ze Douwe Bob op plek acht schatten? Of tuimelen we door die ongelukkige plek drie omlaag naar een eindnotering in de middenmoot?

Douwe Bob zelf lijkt er niet over in te zitten: 'Als het nummer goed is, is het goed.'

Douwe Bob.Beeld afp

De meeste Songfestivalinzendingen branden zich niet aan gevoelige politieke kwesties. Onze recensenten onderscheiden vijf hoofdthema's: hoop, vrede, brandende liefde, schroeiende verlatingsangst en de motivational speech. Kortom, weinig om je over op te winden.

Het geplaagde Oekraïne komt dit jaar echter wél met een politieke boodschap, en een bloedserieuze. In het nummer 1944 zingt zangeres Jamala over de terreur van Stalin (geen pretje), maar laat ook de actualiteit doorschemeren: de annexatie van de Krim.

In Rusland zijn ze daar niet van gediend; de pers noemde de inzending 'de provocatie van het jaar' en als 'een molotovcocktail naar Rusland'. Correspondent in Moskou Tom Vennink tekende de Russische reactie op de Oekraïense inzending op. (+)

Jamala, de zangeres namens Oekraïne.Beeld epa

Vandaag dook plots een - laten we zeggen - onverwachtse foto op van Sergey Lazarev, de deelnemer aan het Songfestival namens Rusland. De Britse krant The Sun duikelde een naaktfoto van Lazarev op uit de ouwe doos.

Op de foto zit de 33-jarige Rus naakt op een bed terwijl hij een zaag bij de mond houdt van een vastgeketende, schaarsgeklede dame. Lazarev werpt een zwoele blik op camera.

Het Britse tijdschrift meldt dat de foto's volgens de Russische overheid zijn gemaakt om huiselijk geweld te illustreren. Lazarev is echter ook te vinden op verschillende pornowebsites voor homoseksuele mannen.

Rusland wordt gezien als één van de grootste concurrenten voor Douwe Bob, die zaterdagavond in de finale staat van de 61ste editie van het Songfestival in Zweden. Lazarev staat stipt op één bij de bookmakers.

Uw Songfestivalavond is pas compleet met een volle Volkskrant Songfestivalbingokaart. Streep alle clichés af die u vanavond op de buis voorbij ziet komen. Of u het spel uitprint of online speelt en of u er een drankspel van maakt of niet, mag u helemaal zelf weten.

Voltrekt zich vanavond het wonder van Stockholm? Met Slow Down overtuigde Douwe Bob dinsdag in de halve finale niet alleen de Nederlanders van zijn kunnen, maar ook de buitenlandse kijkers. Een uitstekende popsong die met zijn countrysound een oase vormt in het elektronisch en visueel geweld dat de gemiddelde Songfestivalinzending tegenwoordig etaleert.

Dat een popnummer zonder futuristische poespas nog altijd kans maakt op het Songfestival bewezen de Common Linnets twee jaar geleden, toen Nederland de tweede plek pakte. Kan Douwe Bob dit evenaren? De bookmakers houden het op plek negen voor Douwe. Onze kenners denken daar anders over:

'Wij geloven in het Mechaniek Van Het Goede Nummer. Als critici Silent Bobs nummer mooi vinden, dan vinden de diverse internationale Cornalden Maas dat waarschijnlijk ook, en krijgt Douwe Bob een massaal opkontje van commentatoren die zeggen dat er nú toch een verrassend goed nummer aan zit te komen.'

Douwe Bob tijdens zijn optreden dinsdag.Beeld anp

U kunt uw borst natmaken: maar liefst 26 liedjes strijden vanavond mee om de winst in Stockholm. Gelukkig hoeft u niet lang te wachten op onze eigen Douwe Bob, die mag als derde het podium op.

1. België - Laura Tesoro (What's the pressure)
2. Tsjechië - Gabriela Guncíková (I stand)
3. Nederland - Douwe Bob (Slow down)
4. Azerbeidzjan - Samra (Miracle)
5. Hongarije - Freddie (Pioneer)
6. Italië - Francesca Michielin (No degree of separation)
7. Israël - Hovi Star (Made of stars)
8. Bulgarije - Poli Genova (If love was a crime)
9. Zweden - Frans (If I were sorry)
10. Duitsland - Jamie-Lee (Ghost)
11. Frankrijk - Amir (J'ai cherché)
12. Polen - Michal Szpak (Color of your life)
13. Australië - Dani Im (Sound of silence)
14. Cyprus - Minus One (Alter ego)
15. Servië - Sanja VucicZAA (Goodbye)
16. Litouwen - Donny Montell (I've been waiting for this night)
17. Kroatië - Nina Kraljic (Lighthouse)
18. Rusland - Sergey Lazarov (You're the only one)
19. Spanje - Barei (Say yay)
20. Letland - Justs (Heartbeat)
21. Oekraïne - Jamala (1944)
22. Malta - Ira Losco (Walk on water)
23. Georgië - Young Georgian Lolitaz (Midnight gold)
24. Oostenrijk - ZOË (Loin d'ici)
25. Verenigd Koninkrijk - Joe & Jake (You're not alone)
26. Armenië - Iveta Mukuchyan (Love wave)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden