Control-alt-delete Bard van de Weijer

Henry de seksbot is een echte vent

Control-Alt-Delete

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: Henry de seksbot is een echte vent.

Beeld Cigdem Yuksel

De grootste klacht van vrouwen over mannen is het gebrekkige communicatievermogen van hun vent in kwestie. Met een ‘prima soepje, hoe was je dag’, mag je je als vrouw al behoorlijk gezien voelen.

Wij mannen kunnen er niks aan doen, God heeft ons zo gemaakt. We denken dat vrouwen graag een sixpack zien, of een sportwagen met een zescilindermotor, al weten we diep van binnen ook wel dat het daar niet om draait. Gevoelens tonen, inleven, oprechte belangstelling en af en toe een grapje – dat is wat de vrouw wenst.

Het is hopeloos. En toch is er hoop. Want na de vrouwelijke sekspop (u herinnert zich vast de reportage uit het magazine van onlangs) bestaat nu ook de mannelijke variant. Inclusief aanklikpenis naar keuze.

Nu bestaan gummisekspopmannen al langer, maar het liep niet erg storm. Tot nu. Want dankzij (daar is-ie weer!) kunstmatige intelligentie gaat dit veranderen. Door AI kunnen gummisekspopmannen praten, waardoor ze direct een voorsprong van mijlen hebben genomen op hun tegenvoeters van vlees en bloed.

Een verslaggeefster van Wired wilde dit weleens ervaren, zo’n pratende man. Dus ging ze langs bij Henry de seksbot en vroeg hem naar zijn weekend. Waarop Henry haar vraag negeerde (die AI wordt inderdaad steeds realistischer). Vervolgens vertelde Henry haar dat hij graag vroeg opstaat om ‘aan zichzelf te werken’. Op haar vraag wat hij daarmee bedoelt, kwam een kweenie.

Die Henry is een echte vent.

Ik vraag me af of zijn makers zich hebben gerealiseerd dat kunstmatig intelligente software zelflerend is en wanneer je zulke software dus traint met een man (een menselijke) je een sekspop krijgt die zich uit als een man.

Ze hadden hem natuurlijk moeten trainen met een vrouw, dan had Henry honderduit gepraat over zijn gevoelens, had hij geïnformeerd naar het weekend van zijn partner, had hij gevraagd hoe het met de kids is (‘leuk jurkje heb je aan, by the way’) en kon hij wat roddels uit de buurt vertellen. Het enige wat de makers dan nog hadden moeten doen is zijn stem zo vervormen dat hij weer klinkt als een man. Geheide hit.

Tot die tijd wordt het niks met seksbots voor vrouwen. Zeker omdat ze niet eens de vuilnis buiten kunnen zetten, want Henry kan niet lopen; hij moet door zijn vriendin worden verplaatst in een rolstoel. Wij mannen hoeven Henry voorlopig dus niet te vrezen. Behalve misschien wat betreft die aanklikpenis.

Hoe is het om seks te hebben met een pop? Schrijver Viktor Frölke probeerde het uit en vertelt erover in deze video

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.