Review

Henk is vooral op visueel vlak indrukwekkend

Henk door Schudden.
Regie: Titus Tiel Groenestege
17/1, Verkadefabriek Den Bosch. Tournee t/m 30/5

Over een gekooide leeuw die eigenlijk wil losbreken.

Joris Henquet
Het cabaretduo Schudden (op de foto Emiel de Jong als Henk) met de voorstelling Henk. Beeld Bob Bronshoff
Het cabaretduo Schudden (op de foto Emiel de Jong als Henk) met de voorstelling Henk.Beeld Bob Bronshoff

Henk is een gemiddelde man met een modaal inkomen en een doorsnee huis. Naar verwachting zal hij 79,1 jaar oud worden, en een van de opwindendste dingen die er in zijn leven op het programma staan is de aanschaf van nieuwe tuintegels met Griekse motieven. Henk leidt een burgermansleven zoals we dat kennen uit films als The Truman Show, met een eentonig dagelijks ritme van wakker worden naast je vrouw in je rustige woonwijk, een ontbijtje, even vriendelijk de buurman te woord staan en dan hup, in je autootje naar je saaie werk.

Het cabaretduo Schudden, bestaande uit theatermakers Emiel de Jong en Noël van Santen, verbeeldt het dagelijks leven van hoofdpersoon Henk (gespeeld door De Jong, Van Santen speelt de andere rollen) op uiterst inventieve wijze, door middel van een multifunctioneel houten platform waarin elk luikje een andere functie heeft. Een cirkel in de vloer is zowel platenspeler als autostuur, en een deurtje vormt het ene moment de lijkkist en het andere moment de motorkap. Dankzij dit decor weten De Jong en Van Santen zeer filmische scènes te creëren, die ook nog eens begeleid worden door bijzonder fraaie muziek.

We zien hoe Henk onder de plak zit bij zijn vrouw, vernederd wordt op zijn werk en hoe hij 's nachts terechtkomt in bizarre dromen en fantasieën, weg van de dagelijkse sleur. Een bezwaar tegen de voorstelling is dat de verhaallijn, net zoals het hoofdpersonage, wat doorsnee is. Een saai leven waar de hoofdpersoon uit ontsnapt door middel van zijn fantasie, een gekooide leeuw die wil losbreken en brullen: dat hebben we op zich al vaker gezien. Ook de taalgrapjes in de dialogen zijn soms wel erg flauw.

Vooral op het visuele vlak valt veel te genieten in de tiende voorstelling van het altijd creatieve Schudden. De droomscènes van Henk zijn prachtig, met als hoogtepunt een scène op de bodem van de zee, waarin talloze parapluutjes fungeren als zee-anemonen, die angstig ineen krimpen op het moment dat je ze aan wilt raken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden