Hendrix herneemt zich, en sterft

Sterke, vitale nummers staan er op het album met nooit eerder uitgebrachte nummers van Jimi Hendrix. Zijn psychedelische aanpak en de blues komen samen.

Op 15 mei 1970 is Jimi Hendrix met zijn bandleden Mitch Mitchell (drums) en Billy Cox (bas) in de New Yorkse Record Plant-studio. Hendrix wil weer eens schaven aan Valleys Of Neptune, een liedje waaraan hij al meer dan een jaar werkt. Het nummer komt ook die dag niet af.

Hendrix sleutelt in juni nog wat aan de opnamen in zijn in aanbouw zijnde Electric Lady Studios aan West 8th Street, maar een definitieve masterversie zal er niet komen: op 18 september 1970 wordt de dan 27-jarige Hendrix dood aangetroffen in het Londense appartement van zijn Duitse vriendin Monika Dannemann, overleden aan een fatale combinatie van slaappillen en heel veel rode wijn. Naar de toedracht is het nog altijd gissen.

Vandaag, in de aanloop naar Hendrix’ 40ste sterfdag, is Valleys Of Neptune eindelijk beschikbaar, als titeltrack van een nieuw album dat nog zes andere nooit eerder uitgebrachte opnamen bevat: zes Hendrix-composities en de Cream-cover Sunshine Of Your Love.

Het zijn geen kliekjes uit de archieven. Integendeel: het zijn sterke, vitale nummers, waarop Hendrix zijn psychedelische aanpak en zijn op de blues geënte werk met elkaar verbindt tot een volwaardig album. Hendrix was de eerste gitarist die effecten en vervorming gebruikte om een voor die tijd volledig nieuw rockgeluid te introduceren. Daarmee bracht hij een revolutie teweeg in de popgeschiedenis.

Vandaag verschijnen ook mooi verzorgde, geremasterde edities van de drie studioplaten van de Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced? (1967), Axis: Bold As Love (1967) en Electric Ladyland (1968). Ook geremasterd en opnieuw uitgebracht: First Rays Of The New Rising Sun, het in 1997 postuum uitgebrachte dubbelalbum waaraan Hendrix de laatste hand nog moest leggen toen hij stierf.

Elke cd is voorzien van een bonus-dvd met daarop een making-of-documentaire en een prachtig geïllustreerd cd-boekje waarin auteurs als Derek Taylor en Dave Marsh het verhaal van het album vertellen. Alle albums verschijnen ook op 180 grams vinyl, in fraaie klaphoezen.

Volgens iedereen die hem kende, had Hendrix in augustus 1970 grootse plannen in zijn nieuwe studio. Jimi zag het weer zitten, nadat hij een jaar met zijn ziel onder zijn arm had gelopen, vanaf het moment dat Experience-bassist Noel Redding opstapte, in juni 1969. Een vervanger was weliswaar snel gevonden (Hendrix’ oude dienstmaatje Billy Cox) en Hendrix peinsde aanvankelijk niet over een naamswijziging, maar Reddings vertrek zou uiteindelijk toch het einde betekenen van de legendarische Jimi Hendrix Experience, het revolutionaire psychedelische rocktrio waarin twee blanken (Redding en drummer Mitch Mitchell) speelden in dienst van een geniale zwarte.

Hendrix’ optreden op het Woodstock-festival (18 augustus 1969) mag dan legendarisch zijn geworden, hij speelde er feitelijk met een haastig samengestelde gelegenheidsband, die naast Cox en Mitchell was versterkt met een extra gitarist en twee percussionisten. Toen de groep werd aangekondigd als ‘Jimi Hendrix Experience’ haastte Hendrix zich om dat te corrigeren: zijn nieuwe band heette Gypsy Sun & Rainbows en was niets meer dan een ‘band of gypsies’.

Band Of Gypsys werd na Woodstock de officiële naam van het nieuwe Hendrix-trio met bassist Cox en drummer Buddy Miles. Blues, funk en jams waren de hoofdbestanddelen. Er verscheen een klassiek live album, maar ook de Band Of Gypsys hield niet lang stand.

De meeste opnamen op Valleys Of Neptune dateren uit deze periode van twijfel: de periode waarin Hendrix tegen zijn vriend Ritchie Havens klaagde dat de druk, de contracten en de verplichtingen hem bijkans te veel werden. Hoe verder na de Experience?

De opnamen die op Valleys Of Neptune zijn samengebracht, waren misschien wel Hendrix’ fijnste momenten in die niet zo fijne tijd: de momenten waarop hij inspiratie kreeg en zich op een muzikaal idee kon uitleven in de studio. Hier horen we een artiest die zich aan het hernemen is en uitkijkt naar een nieuwe fase, in zijn eigen, bijna voltooide Electric Lady Studios.

Die gedachte maakt Jimi Hendrix’ dood na bijna veertig jaar nog altijd moeilijk verteerbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden