Review

Hemmerechts boekstaaft openhartig een leven dat nog niet voorbij is

Wanneer een mens de diagnose 'kanker' krijgt, ligt de kans dood te gaan plotseling om de hoek, in plaats van in een ver verschiet. Alledaagse beslommeringen verbleken in het licht van het mogelijk naderende einde. In het zo ontstane emotionele vacuüm dringen herinneringen zich op: alsof het leven onvermijdelijk aan je geestesoog voorbijtrekt als het einde in zicht lijkt.

Kristien Hemmerechts - Er gebeurde dit, er gebeurde dat

In een dergelijke staat van zijn beschrijft Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) met vaardige pen zowel het relaas van haar ziekte als een scala aan (jeugd-)herinneringen in de verhalenbundel Er gebeurde dit, er gebeurde dat. Bij haar is borstkanker geconstateerd. Haar lichaam wordt volgetekend met ontsierende lijnen waarbinnen de bestraling valt. Treffend verwoordt ze de emoties van kankerpatiënten die een ingrijpende behandeling ondergaan: met afkeer van de lompe invasie op het lichaam, maar ook met berusting omdat het de enige manier is om tijd van leven te winnen.

Fictie

Kristien Hemmerechts

Er gebeurde dit, er gebeurde dat

De Geus; 346 pagina's; euro 19,95

Impliciet is de confrontatie met haar sterfelijkheid aanleiding tot het schrijven van een fragmentarische autobiografie. Familieleden en geliefden passeren de revue. Moeder als typische jaren-zestigvrouw met getoupeerd haar. Vader met zijn auto en zijn muziek. Ook Hemmerechts' kinderen komen aan bod: de dochter die is blijven leven en de twee zoontjes die stierven aan wiegedood.

Een belangrijke plek is ingeruimd voor haar oudere zus, die psychisch gestoord is en met haar onvoorspelbare gekte de jeugd van de schrijfster kleurde. Die wispelturigheid leidde tot frustratie en wanhoop, maar ook tot liefde en zorgzaamheid. Zo boekstaaft Hemmerechts openhartig een leven dat nog niet voorbij is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden