Hemel en hel

Hemelbestormend, enthousiasmerend én depressief: leven en werk van Joost Zwagerman zaten vol schijnbare tegenstrijdigheden. Een poging tot ontrafeling.

Joost Zwagerman in Pittsburg, Pennsylvania in 2012. Beeld An-Sofie Kesteleyn

Op de redactie noemden we hem weleens grappend Jsto. Dat kwam zo: Joost was een enthousiaste tikker. Hij had soms ruzie met zijn spellingchecker, kampte met een oogaandoening en vooral: zijn vingers hielden niet helemaal zijn gedachten bij. Stuurde hij zijn idee voor de volgende column - inclusief begeesterde lijsten met zoekplaatsen voor het bijbehorende beeld - dan waren dat heerlijk woest getypte mails, met exuberant taalgebruik. En dus hier en daar een vertikking, die des te meer geestdrift verried.

In de columns die hij voor V schreef, zag je hoe die gedachten zich in zijn hoofd tot een virtueel hoorcollege hadden gevormd, waarna hij de complete redevoering op papier zette - hij liet het geschreven woord prachtig gelijklopen met zijn spreektaal. Al lezend hoorde je hem praten, met klemtonen van opwinding, alsof hij naast je bureau stond om ter plekke te proberen je naar het boek, het album of de tentoonstelling te krijgen.

Zwagerman Kijkt

Zwagerman was een groot kunstliefhebber. Voor de Volkskrant schreef hij er tweewekelijks over in de rubriek Zwagerman kijkt. Lees hier al zijn stukken (+).

Joost raakte in zijn columns voelbaar al schrijvend op stoom. De liefde voor kunst denderde tegen de kantlijnen. Het liefst schreef hij anderhalf keer zo lang - wat hij vaak ook deed, en even vaak kortte hij dan deemoedig zijn meeslepende gedachtenstroom wat in. In deze V zou zijn vooralsnog laatste 'Zwagerman Kijkt' verschijnen - we hadden vast wat extra ruimte vrijgemaakt.

Die laatste column kwam er nooit. De laatste keer dat we hem spraken zat hij vol ideeën over hoe hij vanaf het einde van het jaar weer zou terugkeren met een column over literatuur. We zijn intens bedrukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden