Help mee met de nieuwe roman van Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart zal in de vernieuwde zaterdag-V een romanfeuilleton beginnen in een aloude krantentraditie: schrijvers als Couperus publiceerden ook al wekelijks afleveringen van een verhaal in een dagblad. U speelt bij deze feuilleton een belangrijke rol. U krijgt niet alleen een inkijkje in het schrijverschap, maar zult Giphart ook van advies dienen tijdens het schrijven. Uw eerste taak is: bepalen welke van de drie ideeën voor een roman de komende tijd uitgewerkt wordt.

Ronald Giphart Beeld
Ronald Giphart

Flaubert schreef ooit dat een roman begint met een flits in het hoofd van de schrijver. Hoewel er nog geen woord op papier staat, bestaat het boek al in zijn hoofd. Nu moet het alleen nog op het papier. Hieronder staan drie van dergelijke flitsen. Via onderstaande poll mag u bepalen welke van deze drie concepten zal uitgroeien tot een roman.

U kunt tot 6 september stemmen. Een week later verschijnt de eerste aflevering in de Volkskrant.

Romanconcept 1 - Werktitel: Wijnfeest

Een roman over een zogenoemde 'wijnschrijver', iemand die uitsluitend over wijn publiceert. Zijn uitgever heeft aangeboden zijn vijftigste verjaardag te vieren met een enorm wijnfeest.

De zoon van de schrijver is een 25-jarige aanstormende sommelier in een toprestaurant. In de maanden voor het feest heeft hij een intensieve vervolgopleiding in Frankrijk gevolgd. Zijn vriendin, een bevallige studente van 23, voelde zich door zijn afwezigheid in de steek gelaten. Daarom ontfermde de vader zich over haar, aanvankelijk nog onschuldig, tot hij in haar ban raakte. De jonge vrouw wist zowel de vader als de zoon uit elkaar te spelen. Tijdens het verjaardagsfeest ontsporen de verhoudingen op grootse en meeslepende wijze, met wijn als leidmotief.

null Beeld

Romanconcept 2 - Werktitel: De geheimen van mijn vriendinnen

Een groep vrienden met kinderen besluit de jaarwisseling door te brengen in een strandhotel op Vlieland. Vijf jonge families arriveren op 30 december op het eiland, met als doel 2 januari weer te vertrekken. Het voornemen is dat de kinderen elkaar vermaken, zodat de ouders zo ongestoord mogelijk kunnen eten, drinken en dansen.

De groep is verbonden door de vriendschap van de vrouwen die elkaar al sinds hun studententijd kennen. Een van hen heeft al die jaren in het geheim opschrijfboekjes bijgehouden waarin zij consequent 'de geheimen van haar vriendinnen' verzamelde. Kleine geheimen, grote geheimen, verjaarde geheimen, levensbedreigende geheimen.
Op Vlieland heeft zij deze notitieboekjes bij zich.

null Beeld

Romanconcept 3 - Werktitel: Schoenen

Een roman over twee zussen: een oudere van in de veertig en een jongere van eind twintig. De oudere doet het met jonge mannen en leidt een ongebonden leven in Amsterdam, met uitgaan, drank en liederlijkheden. De jongere is getrouwd met een oudere man, met wie ze samenwoont in een boerderij op het platteland.

Op de kunstacademie heeft de jongere zich gespecialiseerd in het vervaardigen van bijzondere schoenen. Als haar werk internationaal aanslaat, vraagt zij haar zus haar werk in modesteden aan de vrouw te brengen.

De oudere zus begin een verkoopagentschap, waardoor de schoenen zo populair worden dat de jongere zus een status krijgt van internationaal aanstormende modeontwerpster. Een druk die ze beiden niet aankunnen.

Schoenen. Beeld
Schoenen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden