Helder spel in 1600 Slag bij Nieuwpoort

Een frisse reconstructie van de aanloop tot en met de veldslag zelf op die beruchte tweede juli in 1600. Vijf jonge acteurs trekken het verhaal tevoorschijn uit een bergje kostuums.

Beeld Sanne Peper

Er gaat vast een belletje rinkelen: 1600, Slag bij Nieuwpoort. Bekend jaartal. Maar hoe zat het ook weer precies met die oorlog tussen de machtige Spanjaarden en dat warrige verbond van zeven provincies der Lage Landen? Koning tegenover republiek, katholiek tegenover protestant?

De Utrechtse theatergroep Aluin speelt deze winterdagen met weinig middelen een frisse reconstructie van de aanloop tot en met de veldslag zelf op die beruchte tweede juli in 1600. Vijf jonge acteurs, gehuld in makkelijke kleren, trekken het verhaal tevoorschijn uit een bergje kostuums (laarzen, wambuizen en kragen) achter vitrage. Ze pompen energie in die typisch luchtige, levendige vertelvorm, waarin Aluin zich heeft gespecialiseerd, vaak voor tienerpubliek, en bijna altijd met grappig gesteggel over de waarheidsgetrouwheid van geschiedschrijving. Tekstschrijver Erik Snel voegt dit keer een (verzonnen) personage toe: historicus en dichter Gerard Both (Klaas Postmus). Die laat afhankelijk van zijn broodheer de gebeurtenissen in het voordeel van de een of de ander uitvallen, op schrift, dus voor ons - het nageslacht.

'Strijdtoneel'

Helder uitgespeeld rond een simpele houten tafel zijn de meningsverschillen tussen staatsman/politicus Johan van Oldenbarnevelt (Boris van Bommel), legerleider/strateeg Maurits van Nassau (Jilles Flinterman) en diens katholieke maîtresse Margaretha van Mechelen (Hiske Eriks). Waar de eerste op afstand bestuurt, snuift de tweede de geur op van modder en bloed.

Natuurlijk kunnen vijf acteurs maar een beperkte invulling geven aan roemruchte raadsvergaderingen en slagvelden vol vechtende manschappen. Bovendien mogen ze geen moment vervlakken, dat verdraagt deze vertelvorm niet. Maar regisseur Victorine Plante pakt dit handig aan, met snelle wisselingen van hoed, kraag en accent. Acteur Dennie Lukkezen levert ondertussen broodnuchter commentaar bij deze opfriscursus Nederlandse geschiedenis.

Zo ontvouwt zich in anderhalf uur een 'strijdtoneel' dat de komende jaren zal uitgroeien tot een drieluik over De Vaderlandse Oorlog.

1600 Slag bij Nieuwpoort. Door Aluin. 20/12, Theater Kikker, Utrecht. Aldaar t/m 30/12 en 23/1, Podium Hoge Woerd. Volgend seizoen tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden