Helden van toen is meeslepend en gedegen boek

Meeslepende, gedegen popgeschiedenis.

null Beeld
Beeld

Sleutelmoment in de Nederlandse pophistorie: het tv-optreden van The Tielman Brothers in De Weekendshow, in 1960. Ponthon bespeelde liggend op zijn rug de bas, Andy stond erbovenop, Loulou rende al roffelend een rondje om zijn drumstel.

Thuis op de bank keek een generatie babyboomjongens met open mond toe. Robbie van Leeuwen (later The Motions, Shocking Blue), George Kooymans (Golden Earring), Jan de Hont (ZZ en De Maskers): dat wil ik ook, dachten ze.

Non-fictie; Harm Peter Smilde; Helden van toen, The Tielman Brothers en de Nederlandse rock-'n-roll 1957-1967; Uitgeverij SWP; 391 pagina's; euro 19,95.

Ze komen aan het woord in Helden van toen, het meeslepende, gedegen boek dat Harm Peter Smilde over de Tielmans schreef. Je vergeeft Smilde dat hij zich soms wat verliest in details en niet helemaal stijlvast is: de romaneske vorm uit het begin verwaait al snel en soms schrik je van een plotselinge ik-zin.

Het boek vertelt een groter sociaal-cultureel verhaal. Het is het verhaal van Nederlands-Indië, van de ex-KNIL-militair Herman Tielman die met zijn gezin naar Nederland verhuist en van jongens die hun leeftijdsgenoten omverbliezen met hun 'indorock'.

De Tielmans waren succesvol, maar werden ook al snel ingehaald door de nederbeat. Ze gingen naar Duitsland, waar ze veel speelden, terwijl Nederland ze vergat.

De broers vertelden hun verhaal in Lutgard Mutsaers' Rockin' Ramona (1989) en in 2006 verscheen een biografietje van Andy Tielman. Smilde zet veel recht, want Andy was nogal een fantast, die zei dat hij vanaf 1982 jaren door de Indonesische jungle zwierf.

In werkelijkheid bedroog hij in die periode zijn vrouw en was het oerwoudverhaal een verzinsel, weet Smilde. Dat hij de Tielmans nooit zelf interviewde (in 2014 overleed Reggy, het laatste bandlid) heeft zijn boek eigenlijk alleen maar goed gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden