Helaas voor Europa: Sillicon Valley is niet te kopiëren

Een paar weken geleden sprak ik in Amsterdam voor een groep marketing managers van Philips over de drijvende krachten achter de internetrevolutie....

Het is zo’n goede vraag dat ik hem direct voorlegde aan Kent Walker toen ik in Amerika terugkwam. Walker is General Counsel bij Google, verantwoordelijk voor alle juridische zaken van het bedrijf. Hij groeide op in Palo Alto, waar Stanford University is gevestigd, het intellectuele en zakelijke knooppunt van the Valley. Dus vroeg ik de topadvocaat waarom Sillicon Valley de plek is voor technologische innovatie.

Walker gaf me een spoedcursus geschiedenis van Silicon Valley. Volgens hem is alles begonnen met de ‘groei van het militair-industriële complex’ in de jaren vijftig. Walkers vader was werkzaam bij de Amerikaanse marine, voordat hij zou overstappen naar Stanford en vliegtuigproducent Lockheed. Als kind in Palo Alto maakte hij in de jaren zestig en zeventig al op zeer jonge leeftijd kennis met technologie. Hij leerde de basis van het programmeren op de lagere school en op de middelbare school speelde hij Star Wars-spelletjes op de computers van Stanford.

De jaren zestig brachten volgens Walker een kritische tegencultuur in Silicon Valley. De libertaire stemming uit het San Francisco van toen zorgde voor een atmosfeer waarin grenzen verkennen en risico’s nemen werd toegejuicht. Die sfeer associëren we nu met IT-ondernemers. Er is volgens Walker een historische connectie tussen dromerige hippies en de studenten die Stanford nu bevolken. Zij dromen over een nieuwe generatie zoekmachines of sociale netwerken.

Ook de liberale wetten in Californië hebben bijgedragen aan de innovatieve economie van Silicon Valley. Zo geldt er een zeer flexibele faillissementswetgeving en is het juridisch erg gemakkelijk om van bedrijf te wisselen. Deze ondernemersgezinde cultuur, waarin mislukkingen worden geaccepteerd en jobhoppen wordt gestimuleerd, zorgt er volgens Walker voor dat er ‘een hagel van creatieve vernietiging’ door Sillicon Valley raast. Dit is, volgens Walker, de reden dat de regio de belangrijkste motor is van de wereldwijde informatie-economie.

Terug naar de vraag van de Philipsbaas – hoe gemakkelijk is het om de innovatieve atmosfeer in Silicon Valley in Europa te kopiëren? Het antwoord is, vrees ik, hard. Heel hard. Het strookje land tussen San Jose en San Francisco heeft een unieke culturele, sociale en economische geschiedenis. Silicon Valley is een onwaarachtig beest – een versmelting van Koude Oorlogtechnologie en de tegenculturele revolutie van de jaren zestig. Een Amerikaans gezegde luidt: Lightning only strikes once (de bliksem slaat maar één keer in) en ik vrees dat hij al is ingeslagen in Silicon Valley.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden