Heimweetelevisie

‘Het begon als een vrij overzichtelijk plan’, zei Kees Prins in de VPRO-gids, ‘maar het is nu min of meer boven ons hoofd gegroeid.’..

Het plan was een feestje te organiseren waar een nieuwe dvd-box gedoopt kon worden: Lullo’s compleet. Dat wilden ze in Carré doen. Maar in Carré kon het niet dus probeerden ze Paradiso maar dat kon ook niet dus werd het de Heineken Music Hall. En daar groeide het feestje uit tot een theatertournee van zes optredens, à 3.500 man publiek per avond. De gisteren uitgezonden televisieregistratie van de ‘Heb je nog geneukt’-tour trok er nog een heleboel meer.

Alles voor een act die al tien jaar niet meer op de televisie te zien was, maar zich kennelijk diep in de Nederlandse cultuur had ingegraven: de lullo’s, met in hun kielzog een hele optocht van Jiskefet-types.

Zou het waar zijn? Was het echt een uit de hand gelopen plan, of hadden de mannen van Jiskefet tevoren alles vakkundig georganiseerd, om vervolgens net te doen alsof ze een stel improviserende cabaretstudenten waren?

Ze waren in elk geval terug, de lullo’s, en Kees Prins (Kamphuys), Herman Koch (Kerstens) en Michiel Romeyn (Van Binsbergen) hadden er lol in – lol genoeg misschien om heel Jiskefet te reanimeren.

Het is geen gemakkelijke humor – in een radioreclamespot voor een computerverhuurbedrijf proberen twee mannen de lullo’s al enige tijd na te doen, maar leuk wil het niet worden. Het is ook lompe humor en onbegrijpelijke ondergrondse humor, overgoten met lawaai, en misschien is die combinatie wat Jiskefet is: highbrow en lowbrow tegelijk, maar altijd vastgeklonken aan types die iedereen herkent.

Hun revue speelde zich af in het dispuutshuis van de lullo’s, maar dat had evengoed het kantoor van Edgar, Storm, Jos en juffrouw Janny kunnen zijn. Nog voelen hun karakters vertrouwd, alsof ze om de hoek wonen, en na het uur dat de VPRO voor had uitgetrokken, bleef er honger naar de anderen: witte bosneger Oboema en José. De mannen van de Dierenwinkel. Johnny en Willie, op zoek naar een boek met een open eind.

Het was heimweetelevisie, en ik kreeg er nogal heimwee van naar Koot en Bie – nog steeds de grootste grootheden van de televisiehumor. Als Jiskefet kan scoren met een act die tien jaar niet op tv was, dan kunnen Koot en Bie dat ook met een act die al twintig jaar niet meer te zien is.

Toevallig twitterde Wim de Bie gistermiddag dat er gewerkt wordt aan een dvd-box die ‘De hele teringzooi van de Tegenpartij’ gaat heten. Als dat waar is, zou dat de terugkeer van F. Jacobse en Tedje van Es kunnen inluiden, de Haagse vrije jongens die de politiek bestormden met hun hadjememaar-mentaliteit. Geen gezeik, iedereen rijk; De Tegenpartij is actueler dan de jongens ooit hadden kunnen weten.

Beste Wim de Bie: als het waar is van die dvd-box, mag er dan, alsjeblieft(!), een ‘Samen voor ons eigen-tour’ komen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.