Heimwee naar de helden

Uitvinder is een uitstervend beroep. De stroom aan nieuwe vondsten is natuurlijk allesbehalve opgedroogd, maar ze zijn tegenwoordig vrijwel altijd het product van een team, in plaats van een bevlogen individu....

Echte verrassingen bevat Grauls’ lijst niet – of het zou moeten zijn dat Edison niet een apart hoofdstukje heeft gekregen. Het merendeel van de verhalen is overbekend en op vele andere plaatsen in een iets andere vorm ook te lezen.

De uitvindingen staan alfabetisch gerangschikt, van aardappelchips tot zapper – Vlaams voor afstandsbediening. Dat is een gemakzuchtige keuze. Ondanks zijn grote kennis heeft Grauls de gelegenheid niet aangegrepen om een betekenisvolle rangschikking te kiezen – bijvoorbeeld naar kwaliteit – of zelfs maar enige lijn in zijn boek aan te brengen. Van een overkoepelende beschouwing over het diepere wezen van het uitvinden is geen sprake.

De hoofdstukjes zijn waarschijnlijk ontstaan als afleveringen van een radio- of krantenrubriek; Marcel Grauls is verbonden aan Het Belang van Limburg en werkt ook voor het VRT-radioprogramma Jongens & Wetenschap. De gemiddelde lengte is nauwelijks tweemaal die van dit stukje, al krijgen sommige uitvinders wat meer ruimte.

De herkomst wreekt zich in een bondige stijl met bijna uitsluitend heel korte, kernachtige zinnetjes. Dat past wel bij een wekelijkse rubriek, maar in een boek van meer dan driehonderd bladzijden gaat het op de zenuwen werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden