Heerlijk ongemakkelijke tv-momenten

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

CDA-minister Henk Bleker bij Pauw en Witteman. Beeld
CDA-minister Henk Bleker bij Pauw en Witteman.Beeld

In 2014 riep The New Yorker onze tijd uit tot The Age of Awkward. Niet langer leven we in het tijdperk van de ironie - nee, nu vinden we niks zo geestig als ongemakkelijkheid. Sommige komieken en presentatoren maken welbeschouwd nooit meer een gevatte grap met een ouderwetse clou, maar laten elk gesprek, elke monoloog zo schurend pijnlijk uit de hand lopen dat je ingewanden pijn doen van plaatsvervangende schaamte - een héérlijk gevoel. Daarom presenteren we u onze favoriete ongemakkelijke tv-momenten van de afgelopen vijf jaar.

1. Vlak voordat Pauw & Witteman de aftiteling inzette, schoof CDA-minister Henk Bleker een haastig geschreven briefje naar Mauro, de troetelasielzoeker. Nog voor Mauro het hele voorstel - samen naar PSV gaan - had voorgelezen, zei hij: 'Nee, mooi niet.' Waarop Bleker zenuwachtig lachte en mompelend herhaalde wat er op het briefje stond.

2. De reality-tv van RTL heeft ons ongelooflijk veel ongemakkelijkheid gegeven, maar niets was zo pijnlijk als de Hagenees die in de Oh Oh Cherso-spin-off Samantha & Michael Houden Zich Thai een tandeloos Thais vrouwtje optilde, als een trofee in zijn armen hield en zei: 'Ik heb een karper aan de haak.'

Samantha & Michael Houden Zich Thai Beeld
Samantha & Michael Houden Zich ThaiBeeld

3. Die rits! Daar zat het allemaal in: het ongemak, de ingehouden woede van Tom Egbers, nadat hij van Mart Smeets een standje had gekregen omdat hij vanuit het WK in Rio gemeld had dat er geen nieuws was. 'Televisie anno nu', zei Tom en hij deed de rits weer open, want hij kreeg het er warm van.

Tom Egbers. Beeld anp
Tom Egbers.Beeld anp

4. Omroep PowNed is ongeveer even oud als dit katern en om de geboorte te vieren ging Rutger Castricum met zijn schepper naar Ibiza. Ronald 'Ome Roon' Plasterk had de subsidie beschikbaar gesteld. Na een paar subsidieslurpende slokken Moët, gooide Castricum de rest van de poepel uit het raam van de Hummer. 'Dankzij jou kan dit!'

Rutger Castricum Beeld v
Rutger CastricumBeeld v

5. Blanke oudere mannen die dansjes doen op tv - daar kunnen wij onszelf wel lekker mee kwellen. Het dansje van Nico Dijkshoorn op My Girl in De Wereld Draait Door: zelfspot of zelfkastijding? Of D66-voorman Alexander Pechtold bij Zondag met Lubach. Hij deed een zogenaamd geïmproviseerde versie van de Macarena, waarbij hij iets lulligs over Mark en Diederik zei, maar vooral zichzelf voor lul zette.

Nico Dijkshoorn danst bij DWDD. Beeld
Nico Dijkshoorn danst bij DWDD.Beeld

6. De meester van de opzettelijke ongemakkelijkheid is natuurlijk Maxim Hartman. Zijn interviews in Nog Meer Voor Mannen en Studio Sport zijn stuk voor stuk heerlijke confrontaties, maar nooit meer was het zo lekker awkward als toen hij in Omroep Maxim aan een bejaarde antiekliefhebber vroeg om iets over een mandje te vertellen. Telkens moest het korter, totdat de man van schrik alleen nog maar het woord 'MAND!' blafte. Bravo!

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden