Heel verrassend is El Camino niet

Hajo Bruins en Jacqueline Blom tillen het stuk op met humor en tragiek in hun geheimzinnige relatie. Eenmaal blootgelegd, blijkt het raadsel jammer genoeg maar weinig bijzonder.

Karin Veraart
null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Ze zien er beiden smaakvol uit. Rond de vijftig, goed geconserveerd, succesvol in hun werk waarschijnlijk. Heel gelukkig zijn ze evenwel niet, dat is al snel duidelijk. Roza en Peter, de personages uit El Camino, hebben een lang gemeenschappelijk verleden, maar hoe hun relatie nu precies in elkaar steekt, daarnaar blijft het nog even gissen in deze voorstelling.

Schrijver Koen Caris (1988) speelt graag met het enigma; Roza en Peter zouden exen kunnen zijn, een voormalig koppel dat het nog steeds - of inmiddels weer - goed met elkaar kan vinden. Of? In ieder geval begon het allemaal met een toffe vakantie in een Chevrolet El Camino dertig jaar geleden, en sindsdien zijn hun wegen, hoe hobbelig ook, altijd parallel blijven lopen.

Door Theater Bellevue en Toneelschuur Producties. Tekst: Koen Caris. Regie: Nina Spijkers. 13/2, Bellevue, Amsterdam.T/m 5 /3.

Solidariteit en mededogen

Heel verrassend is El Camino uiteindelijk niet eens; naarmate het raadsel stukje bij beetje wordt blootgelegd, blijkt er weinig bijzonders aan de hand. Maar het stuk wordt opgetild door het spel van Hajo Bruins en Jacqueline Blom als Peter en Roza, in een vindingrijke regie van Nina Spijkers.

Bruins en Blom lieten al eerder samen zien hoe ze humor mooi kunnen paren aan een zekere tragiek in hun personages, en ook nu weer staan hier twee mensen die je graag volgt. In de rommelige omgeving van een halfafgebouwde museale ruimte, een droomplek die nooit is geworden wat ervan werd gehoopt, draaien ze onhandig om elkaar heen. Zij stekelig, hij vaak egocentrisch, maar beiden ook op zoek naar steun en liefde, dingen die ze elkaar gunnen, maar niet altijd in staat zijn te geven. Ten slotte winnen solidariteit en mededogen het van afgunst en frustratie, en dat is goed om te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden