Heel eenvoudig: verhef de onderklasse

De opiniebladen besteden deze week allemaal aandacht aan de vraag hoe het toch verder moet met de PvdA. En allemaal níét – op een enkele columnist na – aan de seksfeesten in Groningen waar met de dood werd gedanst....

Elsevier heeft over het zelfonderzoek van de PvdA (het rapport van de commissie-Vreeman, naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag in november) een samenvatting van de inhoud, en een gesprekje met oud-campagnemedewerker Jacques Monasch. Hugo Camps interviewde oud-politicus Elco Brinkman, tweemaal geveld door kanker, maar weer opgestaan en machtiger dan ooit. De voorman van de bouwwerkgevers ziet zijn kans schoon, en houdt ons voor dat de kust moet worden versterkt (mét ‘her en der een parkeergarage onder het duin’), in een aantal steden de singels kunnen worden teruggebracht, knooppunten op de weg en het spoor moeten worden opgelost, en vooral niet uit het oog moet worden verloren dat er weer woningnood heerst. Maar Brinkman toont zich ook een man van emoties. ‘De crash van Melkert en Dijkstal heeft mij geraakt. (...) Het gemak waarmee mensen aan de kant worden gezet, benauwt me.’ HP/de Tijd heeft voor de PvdA een oplossing, in alle eenvoud geformuleerd aan het eind van een analyse over wat er is gebeurd met de sociaal-democratische wortels. Het recept is, volgens Roelof Bouwman: verhef de onderklasse! Dat was dus niet ‘terugkomen op een oud onderwerp’. Dat doet HP/de Tijd in een reportage over de mensapen in Nederlandse dierentuinen, en de mensen die daar niet bij zijn weg te slaan. ‘Oogcontáááct’, gilt een jongetje. De oude bekende is Rita Verdonk, Kamerlid. De oud-minister kijkt graag vooruit – ook in de VVD komt er een rapport aan over de verkiezingsnederlaag – maar naar de interne strijd met Mark Rutte lijkt ze bijna terug te verlangen.

De Groene Amsterdammer oppert dat PvdA-leider Wouter Bos, die ook al het liefst vooruit kijkt, het premierschap wellicht belangrijker vond ‘dan alles waar de partij al jarenlang op papier naar streeft’. Verder een gesprek met Jonathan Israel, auteur van bejubelde boeken over de Verlichting, over de grote betekenis van de Nederlandse filosoof Spinoza voor de moderne samenleving.

Vrij Nederland sprak over Vreemans rapport (De scherven opgeraapt) met een oude bekende uit de PvdA, Margreeth de Boer. Zij was de auteur van De kaasstolp aan diggelen, het rapport over de vórige verkiezingsnederlaag . En Vrij Nederland heeft deze week het mooiste beeldmateriaal: foto’s van oud-HUMO-fotograaf Herman Selleslags. Ze zijn tentoongesteld in Antwerpen. Kop boven het stuk: Heimwee naar slechte tijden.

Guus Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden