Heej sgatje

Seks en gevoelens op internet

Justine Pardoen

Seks en gevoelens op internet

door Justine Pardoen

Tim zegt: "Hoe versier ik zoveel mogelijk meisjes?" En Sacha zegt: "Hoe vind ik echte liefde via MSN?" Jongens zijn jagers, willen snel seks, en begrijpen niet wat meisjes willen. Meisjes zijn uit op een langdurige relatie waarin vooral liefde een rol speelt, en begrijpen niet dat seks voor jongens ook gewoon lekker kan zijn.

Deze clich¿s vormen de basis van het boek 'Heej Sgatje'. En guess what... het werkt. Tieners vreten het. Ze begrijpen de boodschap, en vinden het niet erg dat ze een lesje krijgen in het verschil tussen jongens en meisjes. Ze krijgen nogal wat lesjes in dit boek van Wilma Geldof. Ze krijgen zelfs tips in online flirten.

Tim
Tim is de jongens-hoofdpersoon in het boek, die zich probeert voor te doen als een enorme player op internet. Hij neemt een voorbeeld aan Jorrit, die er een sport van heeft gemaakt om verschillende meisjes via internet tegelijk aan het lijntje te houden. Het gaat erom ze in bed te krijgen, zonder in de problemen te komen. Tim heeft eigenlijk nog niet goed door hoe serieus dat spel eigenlijk is. Wat hij online kan doen, doet hij gewoon, zonder te beseffen wat de gevolgen daarvan zijn.

Online is iedereen al snel je sgatje. Online zeg je tegen een meisje dat ze lekker of mooi is. Vleien en versieren is een gewoonte die zo gemakkelijk aangeleerd is, dat je niet meer beseft wat die woorden eigenlijk betekenen voor degene tegen wie je ze zegt. Als je te snel optrekt, kan dat een meisje afschrikken, maar ach, dan probeer je gewoon de volgende, tog?

Sacha
De tegenhanger in het boek is Sacha. Zij is op zoek naar prettige aandacht van jongens. Maar zonder dat ze het echt wil, gaat ze een keer met een jongen naar bed die ze via internet heeft leren kennen. Niet omdat ze het wilde, maar omdat het zo liep. Ze wist niet wat ze wilde.

Sacha en Tim leren elkaar kennen, en dan is het ineens anders. Als ze elkaar leren kennen, weten ze beiden ineens wel wat ze willen. En wat ze niet willen. Alles is ineens anders, en alsof ze het nog nooit eerder gedaan hebben, beginnen ze te flirten. Dit voelt wel goed...

Versier-tips
Halverwege het boek geeft Geldof tips aan jongens over het versieren van meisjes in real life:
# "Luister naar het meisje, stel vragen. Zo weet ze dat je ge¿nteresseerd bent. Maak geen seksueel getinte opmerkingen."

Ook geeft ze tips om het uit te maken:
# "Zeg het persoonlijk en niet via MSN."

En tips om te versieren via MSN:
# "Doe je niet stoer voor, zeg niet te snel 'je bent mooi'. Laat merken dat je ervaring hebt maar doe niet te seksueel. Kom niet over als een player."

Ook de meiden
Ook de meiden krijgen tips. Aan het eind van het boek wordt verteld hoe je een player herkent, en dat je nooit moet denken dat je een player kunt veranderen:
# "Hij verandert alleen als hij dat zelf wil, niet voor jou. Wees dus voorzichtig."

Plus de nodige tips voor versieren via MSN:
# "Zeg geen dingen die je niet meent. Bedenk dat seks voor jongens iets anders kan betekenen dan voor meisjes. Je mag altijd en op elk moment nee zeggen tegen een jongen. Dat hij al opgewonden is, betekent niet dat je daarom verder moet gaan. Die opwinding zakt wel weer."

Mooi meegenomen
Wilma Geldof weet goed aan te sluiten bij de ervaringen van tieners op internet, waardoor ze het boek in ¿¿n ruk kunnen uitlezen. Ze vreten het, meiden ¿n jongens.

Het boek heeft een happy end, wat kinderen van deze leeftijd zeer waarderen. Maar dat is nog niet eens de grote aantrekkingskracht van het boek. De spanning die opgeroepen wordt door n¿t even iets verder te gaan dan veel tieners zelf meemaken, is w¿l aantrekkelijk. En, mooi meegenomen: wie het horen wil, is even gewaarschuwd.

Tip voor ouders: lees het boek ook zelf, en vraag aan je kinderen of ze deze manier van online communiceren herkennen. Kennen zij players in hun omgeving? Hebben zij online vrienden die ze nog nooit in het echt gezien hebben? Hoe is dat? Is dat anders dan vrienden die je ook van school kent bi

jvoorbeeld? Praat je gemakkelijker over seks met iemand die je alleen online kent?

Vertel er dan gerust bij dat dit voor u allemaal heel nieuw is, en dat het vroeg¿h allemaal zo anders ging. Oordeel niet over wat ze vertellen, maar luister, stel vragen, en pak de kans om je kinderen te laten zien dat je interesse hebt in dat deel van hun leven dat zich online afspeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden