Hebbeding dat nogal wat mist

De iPad roept lof op, maar krijgt ook kritiek...

Amsterdam De presentatie van Apple’s iPad (een nieuwe ‘tablet-pc’, red.) woensdagochtend in San Francisco leidde op internet direct tot verhitte discussies. Vooral de naam viel slecht bij velen, omdat ze Engelstaligen aan maandverband doet denken. Voor een vrouwelijke blogger op gadgetsite engadget was het voldoende reden om van aankoop af te zien. ‘Met zo’n naam heb ik er geen zin meer in’, schreef Doll13. Drie redenen om wél een iPad aan te schaffen en drie om dat niet te doen.

Wel kopen!

1. Samen kijken, samen gamen

De iPad is erg licht in gewicht en heeft een flink groot beeldscherm (25 centimeter) waardoor hij uitermate geschikt is om aan elkaar door te geven tijdens het spelen van spellen, maar ook om gezellig samen films op te bekijken. Een verademing voor wie al jaren zit te turen naar bijvoorbeeld de kleine beeldschermpjes van de iPod Video.

2. De iPad is cool

Toegegeven, het blijft een kwestie van smaak, maar als we afgaan op het succes van de iPhone en de iPod, is het geen gewaagde voorspelling dat de iPad, die er feitelijk uitziet als een grote iPod of iPhone, binnen een jaar of twee tot het straatbeeld zal behoren. Voor mensen die van gadgets houden, zal de iPad zeker het speeltje van 2010 zijn. Of zoals een blogger op de site van het techzine Wired het schreef: ‘Alles wat ik dacht toen ik het apparaat zag, was: hebben, hebben, hebben!’

3. E-reader plus

E-reading lijkt de toekomst te hebben. Steeds meer uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften maken hun teksten geschikt voor de elektronische leesapparaten. Het grote voordeel van de iPad is dat hij niet alleen een e-reader is, zoals veel van de reeds bestaande readers, maar dat je er veel meer mee kan, zoals gamen, muziek luisteren en films kijken.

Niet Kopen!

1. Weinig nieuws onder de zon

Behalve het feit dat de iPad naast een traditioneel multimedia-apparaat ook een e-reader is, brengt de tablet niets nieuws. Alle functies (behalve dus de e-reader) zitten ook op de meeste smartphones en laptops. Wie die twee apparaten al bij zich heeft – en dat heeft tegenwoordig vrijwel iedereen – zal niet snel een derde mobiel apparaat willen meenemen voor die ene extra functie.

2. Het beeldscherm

Binnen een minuut of tien na de presentatie waren de eerste kritische geluiden te horen over het beeldscherm. Waar standaard e-readers beeldschermen hebben met e-ink (waardoor het lijkt of het scherm nauwelijks verlicht is) heeft de iPad van Apple een led-scherm. Onderzoekers hebben er al vaker op gewezen dat het lezen van teksten op zulke beeldschermen erg vermoeiend zou zijn voor de ogen. Ook de keuze voor een 4:3 schermverhouding valt slecht. Was gekozen voor een 16:9 beeldscherm dan was de tablet geschikt geweest voor het kijken van films op breedbeeldformaat.

3. Er mist nogal wat

Veel Apple-adepten toonden zich teleurgesteld over het feit dat de iPad geen camera heeft en geen webcam. Ook het feit dat de tablet geen ondersteuning heeft voor Adobe Flash (dat veel gebruikt wordt voor advertenties en video’s op internet) omschrijven velen als onbegrijpelijk.. Ook vreemd: multitasken is op het apparaat niet mogelijk; muziek luisteren tijdens het lezen of even iets opzoeken op internet tijdens een spel, dat lukt niet op de iPad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.