RecensieDocumentaire

Heartbound is een liefdevol en zorgvuldig gemaakt portret van Thaise vrouwen en hun Deense mannen (vier sterren)

Het is geen ongewoon gezicht in het noordwesten van de Deense regio Jutland: een Deense man met een Thaise vrouw. In het dunbevolkte gebied wonen meer dan negenhonderd Thaise vrouwen, één voor één ingevlogen als bruid voor eenzame Deense mannen.

null Beeld Eenmalig K2 - filmbeeld
Beeld Eenmalig K2 - filmbeeld

Heartbound. Genre: Documentaire. Regie: Janus Metz en Sine Plambech. 90 min., in 16 zalen.

Het begon allemaal vijfentwintig jaar geleden met Sommai, een Thaise die na het overlijden van haar zus acht kinderen moest zien te onderhouden. Dat lukte niet in haar dorp in het noordoosten van Thailand. Sommai vertrok naar Pattaya om geld te verdienen in de seksindustrie. Ze ontmoette er de Deen Niels, trouwde met hem en emigreerde naar Jutland, waar ze vervolgens tal van vrouwelijke familieleden en kennissen aan een man wist te helpen.

Aan het begin van de documentaire Heartbound is te zien hoe Kae, een nicht van Sommai, naar Denemarken komt om een man te zoeken. Kjeld lijkt een geschikte partij: hij heeft een baan en een auto. Hoewel haar zus Mong ook al in Jutland woont en er gelukkig getrouwd is, voelt Kae zich gespannen voor de ontmoeting met Kjeld.

Volgens Sommai is dat niet nodig. ‘Maak je geen zorgen over Deense mannen’, zegt ze. ‘Ze behandelen ons beter dan Thaise mannen. Ze gebruiken geen drugs en slaan je niet.’ Toch levert het ongemakkelijke scènes op wanneer de verlegen Kjeld en de somberende Kae met behulp van een woordenboek proberen te communiceren.

Janus Metz, regisseur van de bekroonde documentaire Armadillo (2010) en de speelfilm Borg vs McEnroe (2017), werkte voor Heartbound samen met zijn vrouw Sine Plambech, van huis uit antropoloog met als specialisatie migratie en sekswerk. Haar invloed op de film is misschien nog wel groter dan de zijne; Heartbound blinkt uit in zorgvuldige observaties, een open, nooit veroordelende blik en respect voor zowel het Thaise als het Deense perspectief. Ook de lange adem is een sterke troef: zeven jaar nadat ze voor het eerst Thais-Deense koppels filmden, keren Metz en Plambech bij hen terug.

Heartbound toont een kille kant van Thailand, waar het leven arme plattelandsvrouwen als Kae niets te bieden heeft. Een postorderhuwelijk is een acceptabele uitweg; beter naar Europa verhuizen dan prostituee worden. Ook de Deense mannen, op hun eigen manier pragmatisch, hebben er baat bij. Het gaat niet altijd goed, maar er kan ware liefde groeien uit zo’n gearrangeerde band.

Liefde met problemen, dat wel. Want waar hoor je uiteindelijk thuis? En bij wie? Vroeg of laat gaat het hart zich ermee bemoeien, laat het realistische, ontroerende Heartbound zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden