boekenomslag

Hé, er zit écht een gat in het nieuwe boek van Martin Michael Driessen

Een omslag met een visuele valstrik.

Erik van den Berg
Ontwerp Christoph Noordzij, 2022. Beeld Van Oorschot
Ontwerp Christoph Noordzij, 2022.Beeld Van Oorschot

Een omgekeerde trompe-l’oeil: een gat dat eerst gezichtsbedrog lijkt, maar bij nadere beschouwing wel degelijk een gat is. Christoph Noordzij ontwierp deze visuele valstrik voor Martin Michael Driessens novelle Het licht aan het einde van de loop. De auteur vertelt deze ‘autobiografie van een kogel’ geheel en al vanuit het perspectief van een wachtende .38-kogel in een Colt-revolver, die zich – net als de lezer – afvraagt wanneer en op wie of wat hij zal worden afgeschoten.

Noordzij’s vondst is eenvoudiger en daarmee raker dan Suzanne Deans meer gelaagde ontwerp uit 2013 voor Solo – A James Bond Novel van William Boyd. Uitgestanste kogelgaten in het stofomslag van Boyds Bond-hommage onthullen iets van de bloedrode boekband daaronder, waarop de inslagen ook nog (grafische) schroeisporen hebben achtergelaten.

Ontwerp Suzanne Dean, 2013. Beeld Atlas Contact
Ontwerp Suzanne Dean, 2013.Beeld Atlas Contact

Een voltreffer was in 2008 het omslag van de Penguin-editie van The Shock Doctrine, Naomi Kleins schotschrift over de opkomst van het neoliberale ‘rampenkapitalisme’. Het door Klein gesignaleerde geweld in de vrijemarktpolitiek weerspiegelt zich in het ontwerp van Jim Stoddart: een brute kogelinslag in het hart van de O – in dit geval geen echt gat, maar een ingemonteerde close-up.

Ontwerp Jim Stoddart, foto Jeffrey Coolidge, 2008. Beeld Penguin
Ontwerp Jim Stoddart, foto Jeffrey Coolidge, 2008.Beeld Penguin

Voor het oermodel moeten we terug naar James Bond. Door het enorme succes van de eerste Bond-film Dr. No, eind 1962, groeide de vraag naar Ian Flemings oudere verhalen over agent 007. Uitgeverij Pan bracht die daarom vanaf voorjaar 1963 in nieuwe omslagen op de markt, tegelijk met een gloednieuw Bond-avontuur, Thunderball.

Ontwerp Raymond Hawkey, foto Brian Duffy, 1963. Beeld Pan
Ontwerp Raymond Hawkey, foto Brian Duffy, 1963.Beeld Pan

De dubbele opdracht ging naar Raymond Hawkey, een jonge ontwerper die net naam had gemaakt met een hard-boiled omslag voor Len Deightons The Ipcress File. De Thunderball-cover draaide misschien minder om de kogelschade dan om de pikante blote rug, maar trof hoe dan ook doel. Er werden tegen de 2 miljoen exemplaren van het nieuwe Bond-verhaal verkocht, wat de ontwerper behalve een dankbrief van Fleming iets nog zeldzamers opleverde: een dubbel honorarium van Pan.

Martin Michael Driessen: Het licht aan het einde van de loop

Omslagontwerp Christoph Noordzij.

Van Oorschot; € 18,50.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden