HBO-hackers eisen miljoenen dollars aan losgeld in dreigvideo

Ze dreigen afleveringen van Game of Thrones te lekken

De persoonlijke telefoonnummers van acteurs uit de serie Game of Thrones zijn gelekt door hackers die eerder al scripts en e-mails van HBO-medewerkers online zetten. Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse zender HBO slachtoffer was geworden van een cyberaanval. De hackers beweerden 1,5 terabyte aan data te hebben gestolen, maar tot dusver is onduidelijk hoe groot het lek werkelijk is.

De Night King uit de serie Game of Thrones.

Op dinsdag publiceerden de hackers een dreigvideo en 3,4 gigabyte aan gestolen data, meldde The Guardian. HBO-directeur Richard Plepler moet binnen drie dagen het losgeld betalen, anders worden hele afleveringen van HBO-series en andere data gelekt, zegt ene 'Mr. Smith' in de video. De hackers eisen 'ons halfjaarsalaris in bitcoin' en beweren dat ze jaarlijks tussen de 12 en 15 miljoen dollar (10 à 13 miljoen euro) verdienen met het afpersen van de organisaties die ze hebben gehackt.

Tot nu toe lekten de hackers vijf scripts van Game of Thrones-afleveringen, documenten die het interne netwerk van HBO beschrijven, de wachtwoorden van beheerders en een maand aan e-mailverkeer van de vicepresident filmprogrammering Leslie Cohen. Ook is er een vertrouwelijk document met gegevens van de volledige cast van Game of Thrones gelekt, inclusief telefoonnummers van onder anderen de acteurs Peter Dinklage, Lena Headey en Emilia Clarke. De documenten zijn voorzien van een watermerk van de hackers met daarop 'HBO is falling'.

De hackers beweren dat ze zes maanden hebben gewerkt om het systeem van HBO binnen te dringen. Tot dusver zijn er in een intern onderzoek van HBO geen aanwijzingen gevonden dat hackers echt zijn doorgedrongen tot het hele netwerk en het mailverkeer van álle medewerkers. De FBI doet ook onderzoek naar de aanval.

Vergeleken met de Sony-hack uit 2014 valt het HBO-lek tot nu toe mee. Interne mails van Sony-medewerkers en gelekte scripts van nog te verschijnen films leidden tot grote reputatieschade. De grootste dreiging voor HBO lijkt het lekken van een hele aflevering Game of Thrones, maar voorlopig zijn alleen scripts gepubliceerd.

Meer over