Have a Nice Day is een volstrekt eigenzinnige animatiefilm

In de­ volstrekt eigenzinnige animatiefilm Have a Nice Day (****) vertelt Jian Liu zijn verhaal in schitterende eenvoud, met simpele, klare lijnen. De aanmodderende gangsters, het argeloze geweld en de onderkoelde humor doen denken aan het werk van Tarantino en de gebroeders Coen.

Floortje Smit

Animatiefilm

Have A Nice Day (2017) Beeld RV
Have A Nice Day (2017)Beeld RV

Het is een uiterst slecht doordachte actie, die overval van Xiao Zhang. Dat wordt hem ook verteld, in de eerste scène van het Chinese Have a Nice Day. Met een mes op de keel waarschuwt zijn slachtoffer hem: de miljoen yuan die hij wil stelen, is van ‘oom Liu’, een lokale gangster. Zhang pakt het geld toch.

Er lopen meer van dat soort dommeriken rond in het nihilistische Have A Nice Day. Gedurende een nacht wordt Zhang achtervolgd door verschillende ietwat gekke types die in die zak geld de belofte van een beter leven zien, dat zal komen met plastische chirurgie of een eigen ‘start-up’. Waar het geld vandaan komt en wat de consequenties zullen zijn als zij ermee vandoor gaan, daar denken ze niet over na.

Regisseur Jian Liu werkte drie jaar lang aan zijn volstrekt eigenzinnige animatiefilm; hij deed daarbij vrijwel alles zelf. Hij vertelt het verhaal in schitterende eenvoud, met simpele, klare lijnen in een plat vlak. Er is weinig beweging: soms is het enige wat in het beeld verandert een oplichtende sigaretpunt. Liu schetst een groezelige wereld vol bouwdrift, terwijl de oudere gebouwen amper onderhouden lijken. Alles is hier bruinig en stoffig rood, behalve dan de knisperende, knalroze bankbiljetten met de beeltenis van Mao – de stapel geld is hier een onweerstaanbaar, bijna lichtgevend baken.

Sinds de wereldpremière tijdens het filmfestival in Berlijn werd Have a Nice Day vergeleken met het werk van Quentin Tarantino en de gebroeders Coen. Logisch, met die aanmodderende gangsters die met elkaar kletsen over online shoppen, Steve Jobs en God en het argeloze geweld, opgediend met onderkoelde humor. Aan de andere kant: in Amerika zouden de hoofdpersonen nooit dromen in beelden die knipogen naar communistische propagandaposters.

Have a Nice Day biedt een gedurfde kritische blik op het kapitalisme in het hedendaagse China – daar werd de film uitgebracht met een aangepast einde – maar het speelt zich ook nadrukkelijk af in een geglobaliseerde wereld en vertelt een universeel verhaal over de menselijke aard. Kijk eens hoe de natuur zich nergens door al die hijskranen laat wegdrukken: hier kruipt een kevertje, daar wordt een schildpad gevonden op een bouwplaats. Een hond, regen – op cruciale momenten zorgen natuurlijk elementen voor wendingen in het verhaal.

‘In elk mens huist een beest’, filosofeert een van de gangsters. ‘Van wie was dat citaat ook al weer?’ ‘Een buitenlander’, is het antwoord. Welke doet er niet toe: de wereld is toch overal min of meer hetzelfde.

Have a Nice Day
Regie Jian Liu
75 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden