Hartman leest: Maria Konnikova en Andries Knevel

Deze weken leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Maxim Hartman. Beeld No Candy
Maxim Hartman.Beeld No Candy

Maria Konnikova: List en leugen

Atlas Contact, euro 24,99.

Dit boek ruikt naar schone luiers. Op de spierwitte voorzijde staat een slang, als het bijbelse symbool van liegen en bedriegen. De inleiding van maar liefst 26 pagina's sla ik voor het gemak even over. Voorspel is prima, maar je kunt ook overdrijven. De naam Maria Konnikova klinkt als een vrouwelijke proftennisser met lange benen. Deze Maria schrijft gelukkig zonder overdreven gekreun. Op de achterflap staat haar auteursfoto. Ze kijkt glimlachend maar licht gekweld in de lens alsof de fotograaf uit zijn mond stonk. Binnen dit boek wordt duidelijk partij gekozen voor de talentvolle schoft. Meester-oplichters zijn fascinerende mensen. Bovenmatig slim en zonder empathie. Gek genoeg bestaat er nog steeds geen erkende opleiding om je te bekwamen in list, zwendel en bedrog. Toch weten deze schurken hun doel te bereiken. Denk aan de tuigvloggers uit Zaandam. Gewapend met hun 'kutcameraatje' leggen zij genadeloos bloot hoe de plaatselijke agenten totaal niet wisten om te gaan met hun primitieve provocaties. Maar ook voor niet-agenten is dit goed geschreven boek de moeite waard. Al was het alleen maar om te begrijpen hoe je zelf nog beter kunt liegen en bedriegen. Doorlezen.

Richard E. Nisbett: Denkkracht

Nieuwezijds, euro 22,95.

De titel op de cover is qua spatiëring vreemd vormgegeven. Hierdoor las ik in eerste instantie: DE NIKKER ACHT. Dit boek is trouwens ook roomwit. Misschien toeval. Al valt het mij wel op dat er de laatste tijd wat weinig bruine of zwarte boeken verschijnen. Daarmee impliceer ik overigens niet dat uitgevers of makers van boekcovers racistisch zouden zijn. Ik kijk wel uit. Dit boek belooft geen hoger IQ maar maakt je wel slimmer. Ja hoor. Laat je toch niks wijsmaken, lieve mensen. Al lees je duizend of meer van dit soort maak-jezelf-nóg-slimmer-boeken, uiteindelijk ga je allemaal dood en verdampen je inzichten in het hiernamaals dat niet eens bestaat. Non-fictieboeken ogen serieuzer dan fictie maar je hebt er uiteindelijk ook geen reet aan. Niks beters dan breien of de hele middag van die idiote cupcakes maken. Denkkracht is geschreven door een hoogleraar in de psychologie. Dat soort nerds heeft 9 van de 10 keer slappe kuitspieren en een gebrek aan praktijkervaring. Dat, in combinatie met de wetenschappelijk verantwoorde schrijfstijl, maakt dit boek absoluut geen leuk verjaardagscadeau. Sterker nog; het zou terecht zijn als je na het uitlezen ervan een paar studiebonuspunten zou verdienen, want echt voor je lol lees je deze taaislijm niet.

Andries Knevel: Het geheim van de paus - Een zoektocht

Boekencentrum, euro 18,90.

Op de cover lijkt Knevel zichzelf met behulp van zijn stropdas op te willen knopen. Maar eerst wil hij het geheim van de huidige paus ontrafelen. Zijn openingszin: We gaan beginnen. Deze is 100 procent gejat van Jeroen Pauw. Gij zult niet stelen. Op de eerste drie bladzijden van dit boek staan welgeteld 37 vraagtekens. Oud-leraren van Knevel worden 's nachts nog steeds zwetend wakker als ze terugdenken aan die leerling met dat kleine priemende vingertje. Andries noemt zichzelf 'een uitdieper'. Dat klinkt als een bloederige uitbener uit het plaatselijke slachthuis, maar dan spiritueler. Het grote nadeel van boeken geschreven door mensen die ook op tv komen, is dat je hun irritante stem ook tijdens het lezen blijft horen. Youp van 't Hek heeft dat ook. Gelukkig staan er ook opmerkelijke feitjes in het boek. Zo lees ik dat paus Franciscus in het echt gewoon Jorge Bergoglio heet en ook dat de beste man vroeger uitsmijter in een vuige nachtclub is geweest. Maar denk nu niet: zo, wat een geil boek! want dat is het niet. De dochter van Knevel mag er trouwens wel zijn. Marije is echt een hottie, al hoort deze laatste opmerking niet thuis in een literaire rubriek. Evengoed: afhaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden