EntertainmentAaf leest sterren

Harry Potter ruziet met J.K. en Veronica Inside moet wéér excuses aanbieden

Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week over: racisten bij Veronica Inside en J.K. Rowling heeft ruzie met Harry.

Excuses

Het is de aloude invuloefening, de zin die luidt: ‘Presentatoren Veronica Inside noemen [...] een [...], bieden excuses aan.’

Deze week was het een kop op de site van Het Parool, en de invulwoorden waren ­‘Akwasi’ en ‘verbindpiet’.

Maar je kunt de zin op vele manieren invullen, met Sylvie Meis, met Sylvana Simons, met een willekeurige homo die bespot is in Veronica Inside. Soms bieden de presentatoren later hun excuses aan, altijd benadrukken ze dat ze geen racist, ­homofoob of vrouwenhater zijn. Want de presentatoren zijn juist heel leuke, ruim­denkende mensen!

Deze week zaten Niels van Baarlen en Rick Romijn, ­Inside-collega’s van Wilfred Genee en Johan Derksen, op de radio over Akwasi te praten, die bij de ­demonstratie op de Dam had gezegd dat hij de eerste Zwarte Piet die hij tegenkwam in zijn gezicht zou trappen. Romijn was daar boos over, want ­Akwasi was in De Wereld Draait Door ‘zogenaamd de verbind...’, waarop Van Baarlen hem aanvulde met ‘piet’. ‘De verbindpiet,’ zei Romijn.

De volgende dag presenteerde Wilfred Genee en zei: ‘Er is iets gezegd wat niet echt gelukkig was.’ Van Baarlen mocht ‘ik ben niet een racist’ zeggen. Op naar het volgende incident.

We hebben een tip! Maak je een racistische grap? Geef dat toe, en lach erom met andere racisten. Ben je geen racist? Maak de grap niet.

Uw sterrenkijker noemt deze mannen zielige lafaards, en daar gaat ze later niet haar excuses voor aanbieden.

Wumben

Ruzie tussen Harry ­Potter en zijn maker, oftewel tussen acteur ­Daniel Radcliffe, die zijn halve leven Harry Potter heeft ­gespeeld, en schrijver J.K. Rowling. Het ruzieonderwerp: transseksuele vrouwen. Die zag u niet aankomen.

Rowling had op Twitter een grap gemaakt over een artikel dat ging over ‘mensen die menstrueren’. Ze schreef: ‘Daar was toch ooit een woord voor? Help me even. Wumben? Wimpund? Woomud?’ Ze had, vindt uw sterrenkijker, een punt. Het is wonderlijk om ‘personen die menstrueren’ te schrijven, want die ­personen zijn inderdaad ­women, vrouwen dus.

Maar er ontstond een backlash. Want transseksuele vrouwen zijn óók vrouwen, twitterde men boos. Toch neemt dat niet weg dat ‘mensen die menstrueren’ altijd vrouwen zijn. Dus: je hebt mensen die menstrueren, en dat zijn altijd vrouwen. En je hebt mensen die niet men­strueren, en dat zijn soms ­vrouwen.

Daniel Radcliffe sloot zich aan bij de mensen die zich druk maakten om Rowlings tweet en zei dat hij zich zorgen maakte om Harry Potter-fans die hun beleving nu ­bezoedeld zagen door de ­opmerking van Rowling.

Resumerend. De acteur die een jonge tovenaar heeft gespeeld, is bang dat de fans minder fan zullen zijn omdat de bedenker van de jonge tovenaar zegt dat mensen die menstrueren, vrouwen zijn.

We leven in een complexe wereld. De mannen van ­Veronica Inside kunnen het niet meer bijhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden