Harry Mens heeft ook een andere kant

Woedend was hij vorige week. De advocaten van de beleggers in Palm Invest, waar de FIOD-ECD onlangs een inval deed, willen namelijk ook Harry Mens aansprakelijk stellen, omdat het omstreden beleggingsbedrijf reclame maakte in het programma Business Class....

De perikelen rond Palm Invest kwamen te laat voor de makers van KRO Profiel, dat vanavond is gewijd aan Harry Mens, en passen ook niet erg bij de ondertitel die het portret kreeg: ‘de makelaar die milder werd’.

De alweer 60-jarige Mens, leggen de makers uit, is ‘het gezicht van rijk Nederland, van geld dat moet schreeuwen’. Hij bedient zich graag van gespierde meningen en heeft een uitgesproken rechts imago door zijn steun aan wijlen Pim Fortuyn, en tegenwoordig Rita Verdonk. Maar hij ondertekende ook de oproep tot tolerantie van Doekle Terpstra.

‘De andere kant van de persoon Mens’ interesseerde de KRO, en dus zien we hem langdurig hollen over het Noordwijkse strand onder leiding van zijn personal trainer, terwijl we natuurlijk de door Mens naar Nederland gehaalde Pavarotti horen. Ook veel beelden van de opnamen van Business Class, waar zoals bekend de meeste gasten betalen om te mogen verschijnen. Dat geldt niet voor Mens’ vriend en voormalig Telegraaf-coryfee Thomas Lepeltak, die een column heeft in het ‘rechtse’ programma. Hij is bezig met de actie ‘Evenwicht in de ether’, uiteraard tegen de ‘ongelooflijk linkse’ Publieke Omroep. Voormalig VPRO-coryfee Jan Haasbroek wil ook meewerken, onthult Lepeltak.

Het is een van de weinige nieuwtjes van het profiel en Lepeltak komt als een van de weinigen aan het woord over Harry Mens. Voor de rest doet de makelaar zelf het woord: over zijn vier dochters van wie twee bij zijn Marokkaanse vriendin (‘niet trots op’), over Willem Endstra die kort na zijn optreden in Business Class werd vermoord (‘was toch wel gebeurd’) en over politici (‘Bos is bang. Balkenende ook. Wilders niet, maar die is dom niet bang’). De makelaar reageert ‘voor zijn doen opvallend openhartig’, meldt de KRO, maar Harry Mens staat nu niet echt bekend als publiciteitsschuw.

En zo ontstaat het bekende beeld van de makelaar uit Lisse: een even sympathieke als ijdele ritselaar. Harry Mens veranderd? Milder geworden? Maker Peter Tetteroo van de KRO moet heel lang aandringen voordat Mens zo vriendelijk is dat min of meer toe te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.