Harold Pinter wint Nobelprijs voor Literatuur

De Nobelprijs Literatuur voor 2005 is toegekend aan de Britse toneelschrijver Harold Pinter. Zijn bekroning kan beschouwd worden als een volslagen verrassing...

Pinter werd in de tweede helft van de jaren vijftig bekend en gaandeweg de erop volgende decennia wereldberoemd met toneelstukken die braken met de gewoonte in klare taal dialogen te laten voeren tussen de personages uit het stuk.

Hij voerde gewone, alledaagse mensen op, die met elkaar spraken in slordige, alledaagse halve mededelingen, zinnen die veelal niet werden uitgesproken omdat ze betekenis hadden, maar omdat mensen onder elkaar nu eenmaal geneigd zijn geluid tegen elkaar te maken.

Pinter werd in 1930 in Hackney, een Londense arbeiderswijk, geboren als zoon van een joodse kleermaker. Hij studeerde aan de Londense Royal Academy of Dramatic Arts. In 1957 debuteerde hij, nadat hij aanvankelijk poëzie had geschreven, als toneelschrijver met The Room. Datzelfde jaar brak hij meteen door met The Birthday Party, een stuk dat al heel snel over de hele wereld gespeeld werd. Het absurdistische theater bleek een voorname stem te hebben gekregen.

Latere stukken, als The Dumb Waiter (1960), The Caretaker (1960), The Homecoming (1965) en No Man's Land (1975) worden tot de klassieke toneelteksten van de twintigste eeuw gerekend en hebben sedert hun ontstaan wereldwijd repertoire weten te houden. Pinter heeft ook scenario's voor film en televisie geschreven.

De uitverkiezing van Pinter voor de Nobelprijs Literatuur is op zichzelf moeilijk te betwisten, maar wordt alom als een wonderlijke verrassing gezien. Aangezien eerder deze week berichten naar buiten zijn gekomen over onenigheid in het gesloten bolwerk van de Zweedse Academie, het instituut dat de voordracht voor de Nobelprijs Literatuur verzorgt, lijkt het erop, dat Pinter de compromis-kandidaat is geweest. Er zijn talrijke prozaïsten en dichters wier bekroning meer voor de hand had gelegen, maar waarover de Zweedse Academie kennelijk geen overeenstemming heeft kunnen bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden