Harira, Marokkaanse soep

Op het gevaar van ontslag af moet ik u toch een bekentenis doen: ik heb een hekel aan erwtensoep.

Sylvia Witteman
null Beeld

Ingrediënten

100 gram kikkererwten een nacht geweekt, of 1 blikje kikkererwten
pond lamsschouder in stukken
1 grote ui, gesnipperd
halve selderijknol, in kleine blokjes
2 blikken tomaten
koffielepel kaneel
koffielepel korianderpoeder (ketoembar)
koffielepel gemalen komijn
stukje verse gember
150 gram linzen
bouillonblokjes-poeder
verse koriander
1 à 2 citroenen
2 eidooiers
harissa
Misschien is er in mijn jeugd iets misgegaan: mijn moeder maakte geen snert. Wel linzensoep, met ossenworst er in. Dat klinkt een beetje vreemd, en dat zou ik nu ook niet meer zo klaarmaken, maar toen vond ik het erg lekker.

De enkele keren dat ik erwtensoep te eten kreeg vond ik het aangebrand smaken, en dat vind ik nog steeds. Maar het is wél weer voor stevige soep. Dus kook ik, zolang het koud is, zowat elke week een pan linzensoep, altijd dezelfde. En dat gaat vervelen.

Laatst kreeg ik in een restaurant een kom van die beroemde Marokkaanse soep, harira. Uitstekende wintersoep, met geurige oriëntaalse aroma's van lamsvlees en specerijen. Er gaan linzen in, maar ook kikkerwten. Gewone Hollandse selderijknol, maar ook kaneel, saffraan, gember en komijn. Die soep is helemaal niet moeilijk om te maken en erg lekker.

Braad, in de soeppan, de uisnippers en stukken vlees in de hete boter aan. Voeg de blokjes selderij toe, de kleingesneden tomaten met sap, kaneel, ketoembar en komijn. Pers de gember uit in de knoflookpers en laat het sap in de pan lopen. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, de linzen en anderhalve liter water. Breng alles aan de kook en laat zeker 2 uur pruttelen, tot het vlees zacht is en de kikkererwten gaar. Voeg nu bouillonpoeder naar smaak toe (doe dat pas als de linzen gaar zijn, want anders blijven ze taai!).

Haal de stukken vlees uit de pan en snijd ze klein. Pureer de soep een beetje met de staafmixer: het moet geen gladde soep worden, maar door hem even te staafmixen raakt hij iets gebonden. Misschien is de soep aan de dikke kant, voeg eventueel nog wat water toe. De Marokkanen doen er ook nog vermicelli in, maar dat hoeft van mij niet.

Proef op zout en peper. Kluts, vlak voor het opdienen, het sap van een citroen met de twee eidooiers los. neem de pan van het vuur, kluts het dooiermengsel door de soep, en schep de kommen vol. Garneer ze met verse koriander, geef er stukken brood bij, plus extra citroen en een bakje harissa (of sambal).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden