Review

Happy Camper: tegen zoveel liefde is geen rothumeur bestand

Toen El Pino & The Volunteers-toetsenman Job Roggeveen aan zijn Happy Camper-album werkte, ging hij er niet van uit dat het project een live-vervolg zou krijgen. Elf verschillende zangers en zangeressen uit de Nederlandse popscene leenden hun stem aan een van de mooie, knap gearrangeerde liedjes, allemaal drukbezette mensen, die krijg je nooit allemaal bij elkaar.

Manfred, de Happy Camper-mascotte, in een promofilmpje op YouTube voor het debuutalbum van de band.

Het was al heel wat dat er één concert kwam: tijdens Noorderslag, in januari, toen veel Happy Campers toch in het het pand waren.

Nu is Happy Camper tóch in volledige 'albumbezetting' live te zien. De Kleine Komedie in Amsterdam had dinsdag de primeur; vooralsnog staan nog drie avonden op de agenda, in Rotterdam, Zwolle en Utrecht. Dat het zover is gekomen is op zichzelf al bijzonder, en dan hebben we het nog niet eens over de muziek gehad: wat was het een kostelijke avond, en wat werd er prachtig gemusiceerd en gezongen.

Roggeveen moet zich achter de vleugel behalve muzikaal leider ook een in de bloemetjes gezette eretoeschouwer hebben gevoeld. Recht voor hem: de jongens van El Pino & The Volunteers, nu als Happy Camper-band. Voor Roggeveen links: zijn lief, Lisa Meijntjes, als achtergrondzangeres.

Het blauwe kastje

Ondertussen liep de ene vocalist na de andere langs, richting zangmicrofoon. Ze kondigden elkaar aan: Leine, Ricky Koole, Marien Dorleijn (Moss), Janne Schra (Room Eleven, Schradinova), Tim Knol, Johannes 'Blaudzun' Sigmond - ze waren er allemaal, voor hém, voor Happy Camper, voor de liedjes.

Natuurlijk ging er iets mis, zoals altijd bij premières. Het 'blauwe kastje' van gitarist (en zanger) David Pino weigerde dienst, zodat Tim Knol onversterkt moest worden begeleid. Hoort erbij.

De andere liedjes klonken zo mooi dat ze opstegen. Born With A Bothered Mind was een swingend hoogtepunt. Het werd gezongen door Bouke Zoete van The Kevin Costners, een relatief onbekende Camper, maar in De Kleine Komedie een van de overtuigendste van de stoet, al moet gezegd dat hier geen collectie losse liedjes werd gezongen, maar een totaalprogramma werd gebracht.

Mascotte

Na afloop moest Roggeveen zo veel mensen bedanken dat hij de kluts zowat kwijtraakte: de zangers, de band, de voortreffelijke, geluidsbepalende bespelers van viool en klarinet en o ja, de makers van het prachtige animatiefilmpje over Manfred, de Barbapappa-achtige Happy Camper-mascotte. Ook híj was onmisbaar, net als de zeventien driedimensionalen op het podium. Tegen zo veel liefde, betrokkenheid en geestdrift is geen rothumeur bestand.

Happy Camper. De Kleine Komedie, Amsterdam

  • Oordeel van onze recensent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden