Hans Kox verrast met aangrijpende 'Die Todesfrau'

Muziek..

Een glimmend blaadje dwarrelt uit het tekstboekje naar beneden. Er staateen reproductie op: Riding School, van de Hollandse meester Karel Dujardin.Een wit paard kijkt een in het rood gehulde man diep in de ogen. De blikvan verstandhouding verraadt dat de schimmel en zijn berijder elkaarkennen. Mooi, maar wat heeft dit schilderij met koormuziek te maken?

De National Gallery van Dublin wilde een nieuwe compositie voor hetIerse National Chamber Choir financieren. De componist moest een schilderijuit de collectie van het museum tot uitgangspunt nemen. Micha Hamel werdde uitverkoren man en besloot een Nederlands dichter naar Dublin te sturen.Lucas Hüsgen koos dit schilderij uit om er poëzie op te schrijven. Hamelmaakte er muziek van.

Hamels koorwerk heet Hinniker van Craquelé en is voor het eerst hierte horen in een fraai programma van het Nederlands Kamerkoor metwereldpremières van Gerard Beljon en Hans Kox. Alle componisten waren bijde première in de Haarlemse Philharmonie aanwezig. De nieuwe chef van hetNKK, Klaas Stok, wist met elegante slag de contrasten uit hun werken tehalen.

Hamel splitste de man en het renpaard van Dujardin op in verschillendekoorgroepen. Net als op het schilderij 'buigt' het schuin opgesteldepaardenkoor zich naar zijn baas. Achter op het podium hinnikt eenvrouwenkoor. Met de rug naar het publiek zingen mannen er Engelse woordenover paardenrennen doorheen. Het plat en eenzijdig klinkende resultaat vielna de rijk opbloeiende koorklanken van Daan Manneke en Gerard Beljon wattegen.

De grootste verrassing bleek Die Todesfrau van Hans Kox, ter gelegenheidvan zijn 75ste verjaardag voor het NKK geschreven. Met fluit, cello en koorverklankte Kox op aangrijpende wijze een novelle van Gertrud von le Fort(geschreven in de Tweede Wereldoorlog). Het idioom is, als altijd bij Kox,wat stroef, het onderwerp allesbehalve lichtvoetig, maar Kox weet hier echtte raken, vooral in de sopraansolo met fluitbegeleiding van Die Königin,aangrijpend gezongen door Tannie Willemstijn.

Huib Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden