Review

Hans Klok in Carré: all the way én over the top

De goocheldoos die Hans Klok als klein jongetje met Sinterklaas van zijn grootouders kreeg, is inmiddels een megashow in theater Carré geworden. Zondag was de première van zijn nieuwe productie High! - Circus Hurricane, een megamix van circus en magie, met behalve illusionist Klok zelf ook vijf topacts uit het internationale circusaanbod, een groot corps de ballet en een flinke batterij aan licht- en geluidseffecten.

Hans Klok bij de presentatie van zijn show in Carré in juli. Beeld anp

Producent van dit alles is Stardust, het theaterbedrijf van Henk van der Meijden en echtgenote Monica Strotmann, dat inmiddels een traditie van spectaculaire zomershows in Carré heeft opgebouwd.

Eerder al kwamen internationale balletgezelschappen, wereldberoemde circussen en shows met Nederlandse artiesten als Ellen ten Damme en nu dus Hans Klok naar Amsterdam.

Topact

In Circus Hurricane is Klok gastheer, spreekstalmeester en topact tegelijk. Dat laatste gaat hem het beste af. Behalve de inmiddels bekende 'verdwijn & verschijn'-trucs omlijst door groot showwerk (wapperende haren, sexy assistentes, een tamelijk dominante, dreunende muziekscore en spectaculair licht) zijn er gelukkig ook meer intieme nummers, met speelkaarten, gloeilampjes en brandende vingertoppen, die zo uit zijn goocheldoos van weleer lijken te komen.

Om het geheel een rode draad te geven, is de formule van een tijdreis bedacht. Dat wil zeggen dat Hans in het begin van de show in zijn bed ligt en daarin niet van zijn toverstaf droomt, maar van een verre reis door de tijd. 'In elke tijd overwint de toverkracht', zegt hij en aldus belanden we in 1901 (toen Harry Blackstone sr. de truc met de zwevende gloeilamp bedacht), de 17de eeuw (waarbij het voltallige ensemble in Rembrandteske kledij aantreedt), het Hollywood van de jaren dertig, en in de wereld van piraten en zeerovers.

Raamwerk

Het is slechts het raamwerk voor een steeds uitbundiger wordende show, waarin in allerlei dozen, kisten, kasten en stellages meisjes verdwijnen en Klok terugkeert, of andersom. Opvallend: veel van die acts hebben een lichte SM-touch, met in zwarte lingerie en leren laarzen geklede masters & servants die worden vastgebonden, en zwaarden en zwepen als gevaarlijke attributen.

Je zit erbij en kijkt ernaar, en snapt er niets van. Hoogtepunt is het door de lucht dansen van maestro Klok zelf, een truc waarop hij heel lang heeft gestudeerd en waarvan je geen idee hebt hoe hij 'm dat flikt, maar die je wel doet snakken naar hetzelfde: even wegzweven uit de alledaagse werkelijkheid.

Circus

Circus Hurricane biedt plaats aan vijf optredens van internationale circusartiesten, waaronder Chinese acrobatiek, een verbluffend stoer optreden van twee gespierde mannen aan een soort verticale rekstok, en de door Klok als vogelfluisteraar aangekondigde Mr. Alessio, die een aantal papagaaien kunstjes laat doen. Als zo'n vervaarlijk en bont gekleed dier vlak langs je hoofd vliegt, zou het liefst een kleine verdwijntruc willen toepassen.

Dat alles wordt door Klok zelf aan elkaar gepraat, en af en toe wil hij ook nog een paar vooraf bedachte en slecht getimede grappen kwijt. 'Ik ben blij dat ik uit de kast ben, ik bedoel uit die kist, uit die doos', zegt hij refererend aan zijn vroeger wat al te gesluierd homo-zijn. Dat onderdeel is nogal onbeholpen, en de teksten zijn niet leuk, met een paar nogal belegen grappen over onder meer het drankgebruik van Bonnie St. Claire en de 'bulten' van Pamela Anderson. Circus Hurricane moet het hebben van de theatrale overdrijving, van groot-groter-grootst, van all the way and over the top. Niet van verkeerd gebruikte ironie, want die slaat dan dood.

Niettemin staat de allure van de showman Klok ('Ik hou van het theater, of dat nou in Las Vegas of in Carré is') in deze show onomstotelijk vast. 'Wauw!', riep een enthousiaste kinderstem spontaan vanuit de volle zaal na een van de soms adembenemende acts. Het is misschien wel het mooiste compliment dat Hans Klok kan krijgen, zo'n alleszeggend 'wauw!' vanuit een oprecht verbaasde kinderziel.

High! door Circus Hurricane en Hans Klok. In Carré Amsterdam 31 juli; daar t/m 28 augustus. Tournee t/m 9 oktober. www.stardustcircus.com

High! door Circus Hurricane en Hans Klok

  • Oordeel van onze recensent
Hans Klok bij de presentatie van zijn nieuwe show in Carré in juli... Beeld anp
...en bij een try-out in Apeldoorn. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.