HANS HOF ENSEMBLE

Slapstickdans in badhuis zonder al te veel diepgang

Wat gebeurt er met vrouwen in de badkamer? Welke metamorfose ondergaan ze wanneer hun huid wordt verleid door warm water, weelderige geuren en zachte doeken? Die vraag poogt het danscollectief het Hans Hof Ensemble te beantwoorden in zijn nieuwste voorstelling Vrouwen in Bad. Choreografe Andrea Boll zoekt niet naar cosmetische transformaties zoals een antirimpel-offensief of een dodehuidcellen-scrub, maar naar de vrouwenziel die door de vertroeteling van het lijf 'uit haar schulp kruipt'.

De vijf danseressen, die het Hans Hof Ensemble ditmaal te gast heeft gevraagd, doen anderhalf uur lang verwoede pogingen om met water die verborgen inborst los te weken uit hun lichaam.

In een nagebouwd badhuis met de sfeer van een Turkse hamam kronkelen ze van bad naar bad. Klankschalenmuziek trommelt op hun gemoed. Eerst trippelen ze nog op hun tenen met een pakketje handdoeken, op zoek naar hun favoriete poeltje. Andrea Beuggel wijst als Turkse mama de weg naar de emmers en het koperen warmwaterreservoir. Voor baders en saunagangers onder het publiek valt er wel veel te lachen. En het decor is een plaatje: achter iedere voile verschijnt weer een mooi gemarmerd bad. De scène waarin Jorinde Kuiper tijdens een scrubsessie, slechts gekleed in een slip, door haar collega's bijna wordt gevierendeeld en over alle randen van het antieke bad wordt geslingerd, vormt de opmaat voor meer actie.

Maar hoe de dames zichzelf ook kietelen met hun negligés en lingerie, hoe ze ook hun haren door het water zwiepen of extatisch brullen als ze zich begieten, het blijven extraverte acties die niet dieper gaan dan de huid.

Boll heeft weinig ontwikkeling aangebracht, niet in karakters en niet in de opeenvolging van scènes. Het ene moment gooit Kuiper exhibitionistisch haar borsten in de strijd, het andere moment gebruikt ze net als de andere vier al dansend iedere hoek van een te kleine doek om haar naakte lijf uit schaamte te bedekken. Af en toe wordt er gesold met een lichaam in een lijkzak, dat tot grote hilariteit uit verschillende baden wordt gevist, maar ook dat verhaallijntje wordt niet uitgediept. Terwijl een boeiende dramatische lijn toch voor het grijpen ligt met deze stevige danspersoonlijkheden en met de ervaring die het Hans Hof Ensemble heeft met eerdere, wel ontroerende, slapstickdans. Vrouwen in bad ruikt nog naar de improvisatie waar de scènes uit voortgekomen zijn.

Annette Embrechts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden