Hans Hagen is bij uitstek geschikt als jongerendichter, in zijn nieuwste bundel lukt dat beter dan ooit

Zelfverdediging achteraf: het lijkt typisch iets voor dichters. Taal is dan ook het enige medium waarin dat zonder geweld zo expliciet kan. Vaak verliefd, soms licht verongelijkt, meestal dromerig en stamelend, dan weer scherp en geestig: de woorden van Hans Hagen zijn die van de stille tussen de schreeuwers en hebben de aandoenlijke voldaanheid van iemand die gewend is om de perfecte combinatie van woorden te vinden als iedereen al weg is.

Dat maakt Hagen bij uitstek geschikt als jongerendichter en in zijn nieuwste bundel lukt dat misschien nog wel beter dan ooit. Eerdere verzamelingen waren met hun tobberige, soms zelfs wat kinderachtig getekende omslagen niet het eerste dat een puber van het schap zou pakken. Maar nu is er Onbreekbaar, met intrigerende fotobewerkingen van Deborah van der Schaaf. Op de voorkant pakt ze meteen krachtig uit met een aan stukken gevallen vlinder.

Onbreekbaar

Hans Hagenn

Met illustraties van Deborah van der Schaaf

Poëzie

Querido; 54 pagina's; euro 15,-.

Binnenin treffen we Hans Hagen aan zoals we hem kennen. Herinneringen ophalend aan de heupen van Rachelle en de borsten van Regina, toevallig ook het merk van de koplamp van zijn fiets, dan weer zich verbazend over ouder worden dan zijn overleden broer en ooms die onbehoorlijke dingen zeggen over buitenlanders. De dichter voelt zich ook zelf een buitenstaander, iemand die zich soms ongehoord voelt en zich aanwent te 'spreken met inkt'. Iemand die daar ook de humor van inziet. 'Ze zeggen dat ze soms / het heen en weer van me krijgen / da's wederzijds.' Daarnaast de afbeelding van een onwaarschijnlijk lang potlood, in eindeloze lussen. Hagen op z'n best: een hart onder de riem voor wie ongeacht leeftijd met zichzelf en z'n medemens worstelt. Maar wat Onbreekbaar nog wel de meeste kans geeft op succes is de ijzersterke en originele vormgeving van Deborah van der Schaaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.