Handschrift van de duivel is een verslavende thriller

Na zijn bekroonde debuut komt Donald Nolet opnieuw met een verslavende thriller. Met verve stort hij zich op het Voynich Manuscript, een vreemde tekst met vreemde planten uit de 15de eeuw.

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

Drie jaar geleden denderde Donald Nolet de Nederlandse thrillerwereld binnen met Versleuteld, een spannende faction-thriller over een geheim uit de Tweede Wereldoorlog. Goed opgebouwd verhaal, jaloerse ogen van collega-schrijvers en meteen bekroond met de Gouden Strop 2014. Grappig was dat de schrijver die de kost verdiende als copywriter ook nog eens de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut in ontvangst mocht nemen. Wat je zegt een binnenkomer van jewelste.

Voor zijn tweede boek dook Nolet (1975) opnieuw de geschiedenis in. Hij ging ditmaal verder terug in de tijd en komt in Handschrift van de duivel aanzetten met het zogenoemde Voynich Manuscript. Hadden we nog nooit van gehoord, maar dat document bestaat dus echt. Het stamt waarschijnlijk uit de 15de eeuw en het is genoemd naar boekhandelaar Wilfrid Voynich. Het is op perkament geschreven, in een vreemde taal, geïllustreerd met planten die niemand kan thuisbrengen.

Talloze geleerden hebben zich de afgelopen eeuw het hoofd al gebroken over deze geheimtaal, maar nog nooit wist iemand de code te breken. Zelfs beroemde codebrekers die tijdens de Tweede Wereldoorlog taaie Duitse legerberichten ontcijferden, kwamen er niet uit. Is het dan toch misschien een middeleeuwse grap, opgesteld in een onzintaaltje of is het wellicht geschreven in een verdwenen Mexicaanse taal?

Een enkele keer komt het manuscript in het nieuws ('Mysterious Voynich manuscript has genuine message', 'Has the Voynich manuscript been decoded?'), maar ook anno 2016 blijft de tekst goeddeels een mysterie. Op internet is het gehele Voynich Manuscript trouwens in te zien, en inderdaad, van die taal - en van die plantentekeningen - is geen chocola te maken.

Na een halfuurtje surfen op internet met het zoekwoord 'Voynich' vraag je je af waarom nog geen thrillerschrijver met het idee aan de haal is gegaan (Hé Dan Brown, zitten suffen?). Nolet nam de handschoen op en hij deed het met verve. Hij schreef opnieuw een verslavende thriller.

Fictie

Donald Nolet. Handschrift van de duivel.
Cargo; 320 pagina's; euro19,90.

Hoofdpersoon is de briljante jonge wiskundige Zina Welter, dochter van de wetenschappers die bij Cern in Zwitserland werken. Zij heeft even in New York bij een bank gewerkt, maar daar kon ze haar ei niet kwijt. Via een voormalig docent raakt ze in de ban van het Voynich Manuscript.

Welter bezoekt het jaarlijkse Voynich-weekend, waarna het spel kan beginnen. Samen met gelijkgestemden maakt ze een zoektocht door Europa, terwijl ze ondertussen een algoritme ontwikkelt waarmee ze 'Voynich' hoopt te kraken. Uiteraard vindt ze op haar pad duistere tegenkrachten. Er zijn overvallen, er is sprake van computercriminaliteit, er zijn vrienden die geen vrienden blijken te zijn en ondertussen wordt er lekker gepuzzeld.

Tussendoor wordt in korte hoofdstukjes de (vermoedelijke) ontstaansgeschiedenis van het manuscript beschreven. Steekwoorden: keizer Rudolf II van Habsburg, Praag, Johannes Kepler en de geniale Cornelis Drebbel, de Alkmaarse uitvinder van de duikboot.

De ontknoping mag verrassend worden genoemd. Handschrift voor de duivel is een boek waarvoor Dan Brown zich niet zou schamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden